Maak nu een afspraak voor deze woning

Beschrijving

Op een prachtige locatie in het centrum van Westerbork aan het Oosteinde is deze bijzonder vormgegeven ontginningsboerderij uit 1925 gelegen. Deze authentieke langhuisboerderij met mansardekap, Vlaamse geveltop en zijbaanders behoort tot een van de provinciale monumenten in Drenthe.

De boerderij doet denken aan een langsgevelboerderij uit de zuidelijke provincies van Nederland. De mansardekap mondt aan de voorzijde uit in een Vlaamse geveltop. Aan de achterzijde is het dakschild verlaagd. Het dak is bedekt met grijze verbeterde holle dakpannen. De twee gemetselde nokschoorstenen staan ongeveer een meter van elkaar waarvan een op de hoek. Aan de voorgevel bevindt zich een mansardevormige opbouw met daklijst, twee dubbelvensters met bovenlicht, decoratieve boogvelden en segmentbogen. In de topgevel is ruitvormig siermetselwerk aangebracht.

De gevels zijn opgetrokken in bruine bakstenen op een trasraam met ventilatie. In de voorgevel bevinden zich vier niet symmetrisch geplaatste vensters met bovenlicht, een decoratief boogveld, segmentboog, grijze afzaten en zes muurankers. De zuidelijke zijgevel bestaat uit twee vensters (identiek aan de voorgevel), een iets terug liggende hoofdentree, twee vensters en een houten deur en muurankers. De deel heeft eerst twee negen-ruits metalen stalvensters, een houtendeur en weer twee negen-ruits stalvensters. In de achtergevel bevinden zich drie houten deuren waarvan een met drieruits bovenlicht.

De hoofdentree bevindt zich in de zuidelijke gevel en ligt iets terug in een open portiek en bestaat uit een houten strokendeur (niet origineel) met trekbel. Aan de noordelijke zijgevel bevindt zich een doosvormige aanbouw die een verbinding binnendoor mogelijk maakte met het, inmiddels verdwenen, varkenshok.

De vrijstaande boerderij in een sobere interbellumarchitectuur heeft een bijzonder gebint; een mansardespant waardoor er een grote hooizolder is. Grijper en rail voor het optasten van het hooi zijn nog in tact en werden veelvuldig gebruikt.

Aan de hand van vijf verschillende criteria is de boerderij van algemeen provinciaal belang:
- Cultuurhistorische waarde: de boerderij vertegenwoordigt cultuurhistorische waarde als bijzonder representant van ontwikkelingen in de boerderijbouw in Drenthe rond 1920;
- Architectuurhistorische waarde: als bijzondere uitdrukken van een opmerkelijke boerderij met innovatieve typologie met mansardekap uit 1920 & vanwege het kenmerkende materiaalgebruik en de zorgvuldige detaillering in een sobere interbellumarchitectuur;
- Stedenbouwkundige; vanwege beeldbepalende ligging van de boerderij op de hoek van Oosteinde en de Wilhelminastraat, in het centrum van Westerbork;
- Authenticiteit; vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur van de boerderij;
- Zeldzaamheid; door de hoge mate van zeldzaamheid van de boerderij in de provincie Drenthe in relatie tot de voornoemde cultuurhistorische, architectonische en stedenbouwkundige kenmerken.

Indeling
Begane grond: entree in lange hal met toegang tot twee woonkamers, trapopgang naar verdieping, badkamer en keuken. De beide woonkamers zijn voorzien van een gashaard. Via een berging aan de voorzijde van de woning kan de slaapkamer worden bereikt. Deze biedt toegang tot een hal en een toilet met wastafel. De ruime keuken biedt, middels een doorloop, ruimte tot de tweede woonkamer en kelder. Via een de tweede hal kan de ruime schuur met meerdere ruimtes worden aangedaan.

Eerste verdieping: overloop met toegang tot drie slaapkamers en ruime bergzolder. De drie slaapkamers zijn allen voorzien van een wastafel en inbouwkasten. De ruime zolder biedt toegang tot een berging en de authentieke hooizolder met grijper en rail.

Info & bijzonderheden:
- Provinciaal monument uit 1925;
- Inhoud ca. 2945m3;
- Woonoppervlakte ca. 192m2;
- Overige inpandige ruimte ca. 497m2;
- Verwarming middels gashaard;
- Monumentnummer (Provincie Drenthe) PM1-0190;
- Gelegen in het hartje van Westerbork.

De tuin met heg en beplanting en afscheiding door een beukenhaag ligt aan de noordzijde, achter het achtererf, voorzien van oude walen en Drentse keitjes, ligt een boomgaard waaraan de volgende boerderij grenst.
In de koopovereenkomst zullen de ouderdomsclausule, asbestclausule en niet-zelfbewoningsclausule worden toegevoegd.

Het dorp Westerbork maakt deel uit van de gemeente Midden-Drenthe en grenst aan prachtige natuurgebieden en heidevelden als 'Scharreveld' en 'Orvelterveld'. Het dorp heeft allerlei voorzieningen als supermarkten, een diversiteit aan winkels, eetgelegenheden, basisscholen en een kinderopvang. Daarnaast beschikt Westerbork over een aantal sportverenigingen. De aansluiting op verschillende uitvalswegen (A28, N381 en N33) zijn binnen 10/15 autominuten te bereiken. Voor een cultureel uitstapje of andere voorzieningen bent u binnen 45 minuten in Groningen of in Zwolle. Dit is Drents Wonen in optima forma!

Disclaimer
Zinger vastgoed streeft er naar de informatie zo actueel en nauwkeurig mogelijk te houden. Hoewel de informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaarden wij geen enkele aansprakelijkheid ten aanzien van enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan. De opgegeven oppervlakten en/of maten zijn indicatief.

Kenmerken

Algemeen

Soort woning Woonhuis
Aantal kamers 7

Woningdetails

Woon oppervlakte 192
Inhoud woonhuis 2956
Aantal verdiepingen 3

Overige

Tuin zij Ja
Achterom Ja
In overleg Ja
Hellend dak Ja
Perceel oppervlakte 2299
Tuin achter Ja
Tuin zij opp 1125
Aan drukke weg Ja
Dichte keuken Ja
Stadscentrum Ja
Bestaande bouw Ja
Woonboerderij Ja
Aantal badkamers 1
Aantal slaapkamers 4
Beschermd stads gez Ja
Vrijstaande woning Ja
Onderhoud buiten goed Ja
Onderhoud binnen redelijk Ja

Kenmerken

Algemeen

Soort woning Woonhuis
Aantal kamers 7

Woningdetails

Woon oppervlakte 192
Inhoud woonhuis 2956
Aantal verdiepingen 3

Overige

Tuin zij Ja
Achterom Ja
In overleg Ja
Hellend dak Ja
Perceel oppervlakte 2299
Tuin achter Ja
Tuin zij opp 1125
Aan drukke weg Ja
Dichte keuken Ja
Stadscentrum Ja
Bestaande bouw Ja
Woonboerderij Ja
Aantal badkamers 1
Aantal slaapkamers 4
Beschermd stads gez Ja
Vrijstaande woning Ja
Onderhoud buiten goed Ja
Onderhoud binnen redelijk Ja

Ontvang als eerste het nieuwste
aanbod in je mailbox

Ja, graag
Wat worden mijn maandlasten?

Aangeboden door:

Zingervastgoed