Maak nu een afspraak voor deze woning

Beschrijving

Midden 2007 werd in de Koninginnebuurt van Aalten deze ruwe diamant ontdekt. Bij aankoop was er een schatting wat opknappen en moderniseren zou gaan kosten. Grofweg de helft van dat bedrag is ondertussen uitgegeven aan bijvoorbeeld een casco woonkeuken, vervangen van plat dak, plaatsen zonnepanelen en nieuwe meterkast. In de onderstaande rondleiding wordt aangegeven wat er per ruimte is gedaan en wat de plannen waren. Kom gerust eens kijken hoe deze bijgeslepen diamant het kroonjuweel van de Koninginnebuurt kan worden...

Hal

In de hal is door de vorige bewoner over de originele terrazzovloer tapijt gelijmd. Hopelijk komt na het verwijderen de vloer terug in oorspronkelijke staat. Rechts een houten trap, wederom met hetzelfde tapijt bekleed, naar de eerste verdieping. Begin jaren 70 is de inbouwkast in de woonkamer omgetoverd naar een nu gedateerd toilet met ingang in de hal. De wasbak en kraan zijn mogelijk origineel uit het oude toilet in de oorspronkelijke bijkeuken.

Woonkamer

De L-vormige woonkamer heeft links (oosten, ochtendzon) een erker welke in september 2008 is vervangen door nieuw kozijn met dubbel glas. Tijdens deze werkzaamheden is de originele houten vensterbank gebroken door een onhandige actie van de aannemer. Op basis van het origineel is een nieuwe vensterbank gemaakt met dezelfde profielen als afwerking.

Rechts van de erker is in oktober 2008 een meterkast gemaakt met moderne groepenkast. De meeste ijzeren leidingen met stoffen bedrading zijn reeds vervangen door moderne bedrading inclusief aarde. Daarvoor is buiten een nieuwe aardpen geslagen. Ook aanwezig is een patchpanel met 24 cat 5e netwerkaansluitingen door het hele huis en glasvezel aansluiting. Links van de erker is een kabel- en telefoonaansluiting aanwezig.

Voor het aanleggen van meerdere groepen in de keuken -- aparte aansluiting wasmachine, oven/magnetron en perilex aansluiting voor elektrisch koken -- twee groepen naar het magazijn en een aparte retourleiding voor de zonnepanelen is het plafond van de woonkamer op een paar plaatsen opengemaakt. Het plafond is triplex en dat moet nog vervangen worden door gips(vezel)platen. Tijdens deze klus kan ook het laatste stukje ijzeren leiding vervangen en meerdere geaarde stopcontacten en netwerk aangelegd worden.

De houten vloer en kruipruimte is niet geïsoleerd. Bij andere huizen in de buurt is de kruipruimte opgevuld met EPS isolatieplaten en vervolgens volgestort met beton met daarin vloerverwarming. In de woonkeuken is dit reeds uitgevoerd. De benodigde aansluitingen voor de vloerverwarming zijn reeds aanwezig in de CV kast.

Het zijraam links van de erker en in de achterkamer is nog enkel glas. Beide kozijnen waren en zijn nog steeds achterstallig onderhoud. Dit kan tegelijk met het plaatsen van dubbelglas aangepakt worden. Rechtsachter in de woonkamer is een doorgang naar de woonkeuken en kelder.

Woonkeuken

De woonkeuken is in maart 2009 ontstaan door het samenvoegen van de oorspronkelijke bijkeuken/berging (1936) en garage (1960). In aparte kast de CV met aansluiting voor de vloerverwarming. Vloer, gevel en plafond zijn geïsoleerd volgens de toen verwachte normen in het bouwbesluit 2012. Alle ramen en de tuindeuren links en rechts bevatten HR++ glas. Tuindeur links leidt naar een klein binnenplaatsje en rechts naar het terras welke is beschut met een beukenhaag. Tot slot een vlizotrap naar de vliering (hoogte circa 1,2 m) en doorgang naar het magazijn.

De woonkeuken bevat momenteel een tijdelijk keukenblok. Het plan was deze uiteindelijk her te gebruiken in magazijn als wasbak en opslagruimte. De tafel staat nu op de plaats van een toekomstig kookeiland (circa 1,2 bij 0,9 m). Bij de tuindeuren is dan nog steeds voldoende ruimte voor een flinke keukentafel. De enige klussen hier is het afwerken van het plafond, leggen van vloertegels en plaatsen van plinten langs deuren en kozijnen. O ja en natuurlijk een keuken geheel naar eigen wens!

Magazijn

Aan het huis is in 1960 een garage en magazijn met verdieping aangebouwd. De garage is ondertussen tezamen met de oorspronkelijke bijkeuken omgetoverd naar een flinke woonkeuken.

Het magazijn is zeer ruim en kan met gemak twee auto's stallen. Ideaal voor een ZZP'er met voorraad aan huis, verkoop via internet of zoals nu het beoefenen van een hobby met de nodige machines. Er is een trap naar de eerste verdieping met hetzelfde vloeroppervlak.

De lompe en compleet verrotte garagedeuren zijn in juni 2012 vervangen door twee in drieën op te vouwen deurpartijen met uiteraard dubbel glas. De deur naast het middenstuk is te gebruiken als een gewone deur. De middelste kan geopend worden en vouwt tegen de laatste, die eveneens geopend kan worden. Dat geeft een doorgang van ruim twee meter per deurpartij.

Het platte dak is in augustus 2012 vernieuwd. Daarbij is het bitumen en grind vervangen door EPDM folie en is een vlizotrap geplaatst. De gewichtsbesparing maakte het mogelijk om in juli 2014 negen zonnepanelen, houten looppad en ballast te plaatsen. De jaarlijkse opbrengst is afhankelijk van de zomer tussen de 2.100 en 2.300 kWh.

Eerste verdieping

In de jaren dertig hadden huizen meestal geen douche. Daarom is in 1972 een deel van de hal opgeofferd voor een kleine douche plus wastafel. Meest karakteristieke zijn de twee smalle glas-in-lood ramen die wat liefde kunnen gebruiken.

Er was een smalle, steile trap naar zolder, maar deze doorbrak een groot deel van het bruikbare oppervlak. De trap is daarom als eerste klus in 2007 weggebroken. Zoals gezegd is de douche zeer klein en niet meer van deze tijd. Het idee was om de slaapkamer linksvoor om te toveren naar een echte badkamer. Daarna kan de douche weg en is er plaats voor een vaste trap naar zolder. Verderop in de straat is dit uitgevoerd om op zolder een zeer grote, ouderlijke slaapkamer aan te leggen!

De slaapkamer rechtsvoor is momenteel werkkamer. De ruimte van weggebroken trap is bij de slaapkamer rechtsachter. Naast de trap zit een rookkanaal dat uitkomt in de woonkamer en via zolder naar de aanwezige schoorsteen op het dak. Deze is begin 2007 door de vorige bewoner gerepareerd en kan dus indien gewenst weer in gebruik worden genomen.

Alle ramen op deze verdieping zijn nog enkel glas. Een aantal kozijnen is aan vervanging toe ofwel beide gewoon combineren. Het idee was om het glas-in-lood van de douche -- en straks bij de opgang van de trap naar zolder -- als voorzetraam aan de binnenkant te restaureren.

Zolder

Door het verplaatsen van de trap is van de 35 m2 -- in feite het vloeroppervlak van het voorhuis -- zeker 20 m2 bruikbaar. De vorige bewoner heeft het dak laten isoleren met EPS en is aan de achterkant een (tuimel) dakraam geplaatst. Zoals gezegd een ruime ouderlijke slaapkamer of wellicht twee wat kleinere slaapkamers. Mogelijk dat het dakraam vervangen kan worden door een dakkapel voor nog wat extra ruimte en licht.

Tuin

Al het regenwater wordt via nieuw aangelegde PVC buizen opgevangen in een grote vijverbak in de tuin. Bij hevige regenval loopt deze over in een ondiep, afgeschermd deel alwaar het zeer snel wegzakt. Een deel van het regenwater komt terecht in de originele, ondergrondse waterput bij het huis. Hier is een ouderwetse handpomp gemaakt en de afgelopen tien jaar is voor de tuin geen kraanwater nodig geweest.

In de keuken zijn de gresbuizen vervangen door PVC en in het magazijn is een nieuwe aansluiting gemaakt -- 125 mm ofwel een toilet behoort tot de mogelijkheden. Deze gaan uiteraard wel naar het gemeente riool dat in de Julianastraat al gescheiden is van het hemelwater.

Tot slot

In 2007 was het uitdrukkelijk verboden om het magazijn een bestemming als kantoor of extra woonruimte te geven. De tijden zijn de afgelopen tien jaar veranderd. Werkruimte aan huis is meer gebruikelijk. Ook een gescheiden woongedeelte (mantelzorg of levensloopbestendig) is bouwtechnisch te realiseren. Dit zijn echter ideeën die een toekomstige koper mogelijk in overleg met de gemeente goedgekeurd kan krijgen.

Zoals gezegd is grofweg de helft van de in augustus 2007 geschatte kosten voor het opknappen en moderniseren reeds uitgegeven. De meeste klussen die nog gedaan moeten worden zijn in principe zelf te doen en hoeven ook niet meteen bekostigd te worden. Grofweg een derde van de kosten die een aannemer berekent gaan naar materiaal, de rest naar arbeidsloon en winst voor het bedrijf. Een handige klusser kan dus flink geld besparen...

Kenmerken

Algemeen

Soort woning Woonhuis
Bouwjaar 1936
Aantal kamers 5

Woningdetails

Bouwjaar 1936
Woon oppervlakte 94
Inhoud woonhuis 605
Aantal verdiepingen 3

Buurt

Woonwijk Ja
Aan rustige weg Ja

Overige

BouwjaarCV 2007
Perceel oppervlakte 265
Dak isolatie Ja
TypeCV ketel Nefit
Dak opmerking Soort dak Samengesteld dak
Tuin opmerking Achtertuin, Voortuin, Zijtuin Ligging Noord Onderhoud Normaal
Garage inpandig Ja
Eengezinswoning Ja
Bijgebouw opmerking Berging Geen berging
Verwarming opmerking Cv-ketel
Onderhoud binnen redelijk Ja
Onderhoud buiten redelijk Ja

Makelaarsland

Keesomstraat 16b
1821BS Alkmaar (Noord-Holland)
T: 088 200 2000
Ontdek je favoriete wijk
Met de SNS wijkverkenner

Scholen op de kaart

Zoek je een geschikte school in de buurt van de Emmastraat in Aalten?