Maak nu een afspraak voor deze woning

Beschrijving

VRIJWILLIG GESLOTEN INSCHRIJVING

In opdracht van GGz-Centraal bemiddelt Redres de Bouwkunstmakelaar in de verkoop van voormalige Boerderij De Heuvel met kalverschuur en tevens de nabijgelegen voormalige kliniek De Wissel met een Bouwperceel gelegen op het GGz-terrein Veldwijk, inclusief onderliggende kavels, door middel van een Biedingsprocedure.


ALGEMEEN
Sinds 1886 is landgoed Veldwijk in gebruik als het instellingsterrein voor de geestelijke gezondheidszorg en uitgegroeid tot het Psychiatrisch Ziekenhuis Veldwijk. Het is een prachtig parkachtig instellingsterrein en in de 20e eeuw gestaag gegroeid tot een dorp in het klein. Er waren veel voorzieningen aanwezig, van een gaarkeuken tot wasserij en van sportveld tot een kerk met begraafplaats. Als gevolg van transities in het sociaal domein, veroudering van zorggebouwen en toenemende leegstand, is het onontkoombaar dat Veldwijk wordt herontwikkeld. Daarmee is de weg ingeslagen dat het areaal dat GGz-Centraal in eigendom heeft aanzienlijk kleiner zal worden en wil GGz-Centraal de overige zorggebouwen die verouderd zijn en/of qua capaciteit niet meer nodig zijn, afstoten. Het gebied zal worden herontwikkeld waarbij verschillende GGz functies op het terrein zullen blijven.

Op het terrein staan een tweetal monumentale gebouwen die overtollig zijn geworden en door middel van deze vrijwillige gesloten inschrijving zullen worden verkocht. Het betreft Boerderij “De Heuvel” met naast gelegen Kalverschuur en tevens het paviljoen “De Wissel”. Tegenover De Wissel ligt een bouwperceel geschikt voor de realisatie van circa 20 appartementen die eveneens verkocht zal gaan worden (alleen en uitsluitend in combinatie met “De Wissel”).


OMSCHRIJVING BOERDERIJ
De monumentale boerderij uit 1867 staat in de zuidwesthoek van het terrein aan de Oude Nijkerkerweg 50 in Ermelo en bestaat uit de boerderij en de naastgelegen kalverschuur. Deze gebouwen kunnen afzonderlijk, maar in samenhang met elkaar, van elkaar worden gekocht. Beide bouwdelen bevinden zich in slechte staat van onderhoud en zullen bij elk hergebruik of herbestemming totaal gerestaureerd moeten worden.

De boerderij staat prominent langs het oude pad. Deze boerderij van het type half huis bestaat uit het voorhuis en de achtergelegen deel. Op de voorgevel prijkt het jaartal 1867, maar de boerderij is – naar alle waarschijnlijkheid veel ouder. De entree bevindt zich aan de rechterzijde tussen de boerderij en de kalverschuur in. Hier is een verbinding gemaakt tussen beide bouwdelen. Deze verbinding zal de nieuwe eigenaar – of nieuwe eigenaars – moeten verwijderen om weer een zelfstandige entree te kunnen realiseren. Bij binnenkomst kom je in de oude keuken. Hier een oorspronkelijk eenvoudig aanrechtblok met charmante blauwe kastdeurtjes en gezette tegeltjes. In het midden van de keuken is een grote schouw met rechts een originele servieskast eveneens in het blauw uitgevoerd. Vanuit de keuken kan je doorlopen naar de woonkamer. Hier valt de schouw direct op, met bijbehorend bankje/zitje. Deze moeten vanzelfsprekend behouden blijven. Aansluitend zijn vanuit de woonkamer nog twee kleine (slaap) kamers bereikbaar.


DEEL
Vanuit de keuken kan je naar de deel. Hier kom je via een kleine tussenhal die eveneens toegang biedt tot de kelder. Dan de deel. Misschien is dit wel het pronkstuk van deze boerderij. De oorspronkelijke indeling met plek voor de koeien, de opslag van het hooi alles is nog aanwezig. In de schuur zelf zijn de zware houten balken die kenmerkend zijn voor de structuur van het bouwwerk in alle glorie zichtbaar.

Bij een eventuele herbestemming/ restauratie of verbouwing zal rekening moeten worden gehouden met het behoud deze (monumentale) aspecten. Grote staldeuren zorgen voor de toegang naar de deel. Deze kunnen – in de toekomst – ook bijdragen aan de toevoer van voldoende daglicht.


VERDIEPING
Via een steektrap kom je op de verdieping. Boven het voorhuis bevinden zich 2 slaapkamers die bereikbaar zijn via een centrale overloop. Boven de deel is een grote zolder van circa 140 m². De onbeschoten kap geeft een prachtig zicht op de houten spanten van de boerderij.

In de boerderij is het creëren van licht, afhankelijk van het toekomstige gebruik, ook een uitdaging. De houten kap moet zoveel mogelijk behouden blijven om het historische karakter te behouden. Eventuele noodzakelijke ingrepen voor het creëren van licht vinden zoveel mogelijk plaats aan de zijde tussen de schuur en de boerderij. Zo blijft de structuur van de kap vanaf de zijde met het meeste aanzicht (zuidzijde) zoveel mogelijk intact. De voorgevel (met de cijfers 1867) dient zoveel mogelijk intact te blijven. De komst van een deur aan de (al eerder verstoorde) linkerkant is eventueel mogelijk, alleen wel in de bestaande stijl en structuren. Het aanzicht mag niet in grote mate verstoord worden. Parkeerplaatsen bevinden zich daarom bij voorkeur aan de zuid- of westzijde.


KALVERSCHUUR
Links van de boerderij ligt de oude kalverschuur. Deze wordt separaat van de boerderij verkocht. Ogenschijnlijk is dit een eenvoudige schuur. De kap is gedekt met betonpannen en een gevel is overwoekerd met gewassen. Maar schijn bedriegt. Via de entree in de verbinding tussen de boerderij en de schuur kom je in een oude keuken. Aansluitend kan je doorlopen naar de deel. Hier in de schuur valt de oude schouw met oven op, die bepalend is voor het historische gebruik van de pand. In de schuur zelf zijn ook de oude balken zichtbaar die kenmerkend zijn voor de structuur van het bouwwerk.

Deze schuur biedt legio aan mogelijkheden om er te wonen, of te werken of een combinatie van beide. Bij een eventuele herbestemming/ restauratie of verbouwing zal rekening moeten worden gehouden met het behoud deze (monumentale) aspecten. Een uitdaging is een creëren van licht. In de schuur, met betonpannen dak, kan een aanpassing worden gemaakt in het dak ten behoeve van meer licht. De aanpassing mag echter niet in ernstige mate het oorspronkelijke architectuurhistorische karakter verstoren. Concreet betekent dit dat kleine dakramen, die niet erg opvallen, mogelijk moeten kunnen zijn. Op dit moment hebben zowel De Heuvel als De Wissel een Maatschappelijke bestemming. De bestemming van deze schuur wordt gewijzigd naar een gemengde bestemming. Het is mogelijk om de boerderij en schuur separaat als zelfstandige woonbestemming te gebruiken, maar ook maatschappelijke invullingen zijn denkbaar. Levering van De Heuvel en De Wissel vindt plaats onder opschortende voorwaarde goedkeuring bestemmingsplan.


PARKEREN
Voor zowel de boerderij als ook de schuur is een stedenbouwkundig plan ontworpen, waarbij voor beide objecten op eigen terrein moet worden voorzien in de parkeerbehoefte. De inrichting, de aanleg van de inrit(ten) en parkeerplaatsen tot aan de openbare weg komt voor rekening van koper(s). In het algemeen mag het aanzicht niet in grote mate verstoord worden.


PROCEDURE EN PLANNING INSCHRIJVING
U krijgt de gelegenheid een bod uit te brengen tussen: 16 september 2022 en 2 december 2022 - 16h00.

Er zijn kijkdagen gepland op:
- Woensdag 12 oktober 2022 van 10h00 – 12h00
- Donderdag 3 november 2022 van 10h00 – 12h00

Op andere momenten is het helaas niet mogelijk de locatie te bezichtigen. U dient zich voor de kijkdagen aan te melden via het e-mailadres: [email protected] en indiening van een bod kan tot en met 2 december 2022 16h00. Uiterlijk 17 maart 2023 neemt verkoper een besluit tot (voorlopige) mogelijke gunning.


BIEDBOEK
Meer informatie over de gebouwen en de procedure kunt u vinden in het biedboek die u kunt downloaden via onze website. Belangstellenden dienen een bod uit te brengen door middel van het indienen van een biedingsformulier dat is opgenomen in het biedboek, in het biedboek staat ook vermeld op welke wijze het bod dient te worden uitgebracht. Dit biedingsformulier is ook als Microsoft Word-document verkrijgbaar.

Er kan worden geboden op de volgende onderdelen:
1. Boerderij De Heuvel samen met Kalverschuur
2. Boerderij De Heuvel zonder Kalverschuur
3. Kalverschuur zonder Boerderij De Heuvel
4. Gebouw De Wissel (geheel) met bouwperceel
5. Gebouw De Wissel (geheel) zonder bouwperceel

Een bieding dient in elk geval te bestaan uit:
- Naam kandidaat bieder – entiteit en ultimate benificial owner
- Koopsom gespecificeerd per biedingsdeel
- Beoogde invulling/ bestemming van het object of bouwperceel
- Beoogde afname datum
- Eventuele financieringsbehoefte
- Overige voorwaarden/ voorbehouden

Op grond van de ingediende biedingen zal Verkoper besluiten met welke partij(en) zij een mogelijke transactie verder wenst uit te werken. Verkoper is geheel vrij in haar keuze met wie en onder welke parameters tot en transactie wordt gekomen.


LET OP:
Deze planning is onder voorbehoud. Raadpleeg de website www.redres.nl voor de meest actuele informatie of kijk op de projectwebsite: https://heuvel-wissel.nl voor alle documentatie, het biedboek en foto’s van de verschillende objecten.

Kenmerken

Algemeen

Soort woning woonboerderij, vrijstaande woning
Bouwjaar 1867
Aantal kamers 5

Woningdetails

Bouwjaar 1867
Woon oppervlakte 85
Inhoud woonhuis 1750
Aantal verdiepingen 2

Buurt

Aan rustige weg Ja

Overige

Tuin Ja
Aan park Ja
Bosrand Ja
Bosrijk Ja
Dak type Zadeldak
Monument Ja
Woontype Woonhuis
In overleg Ja
Landelijk Ja
Hellend dak Riet, pannen, bitumineuze Dakbedekking
Perceel oppervlakte 3008
Tuin rondom Ja
Dak opmerking Dak materiaal:Riet, pannen, bitumineuze Dakbedekking
Oppervlakte woonkamer 0
Vrij uitzicht Ja
Tuin kwaliteit Aan Te Leggen
Woonboerderij Ja
Aantal badkamers 0
Aantal toiletten 1
Beschutte ligging Ja
Aantal slaapkamers 4
Vrijstaande woning Ja
Onderhoud binnen opmerking Matig
Onderhoud buiten opmerking Matig

Kenmerken

Algemeen

Soort woning woonboerderij, vrijstaande woning
Bouwjaar 1867
Aantal kamers 5

Woningdetails

Bouwjaar 1867
Woon oppervlakte 85
Inhoud woonhuis 1750
Aantal verdiepingen 2

Buurt

Aan rustige weg Ja

Overige

Tuin Ja
Aan park Ja
Bosrand Ja
Bosrijk Ja
Dak type Zadeldak
Monument Ja
Woontype Woonhuis
In overleg Ja
Landelijk Ja
Hellend dak Riet, pannen, bitumineuze Dakbedekking
Perceel oppervlakte 3008
Tuin rondom Ja
Dak opmerking Dak materiaal:Riet, pannen, bitumineuze Dakbedekking
Oppervlakte woonkamer 0
Vrij uitzicht Ja
Tuin kwaliteit Aan Te Leggen
Woonboerderij Ja
Aantal badkamers 0
Aantal toiletten 1
Beschutte ligging Ja
Aantal slaapkamers 4
Vrijstaande woning Ja
Onderhoud binnen opmerking Matig
Onderhoud buiten opmerking Matig

Ontvang als eerste het nieuwste
aanbod in je mailbox

Ja, graag
Wat worden mijn maandlasten?

Aangeboden door:

Redres de erfgoedexpert