Maak nu een afspraak voor deze woning

Beschrijving

DE OUDE WASSERIJ VAN DOESBURG

Wonen in een oude wasserij: elke dag een frisse start in een historisch jasje

Fantastisch, recent gerenoveerd en verduurzaamd fabriekspand om in te wonen en te werken op een geweldige locatie aan de rand van Doesburg, een historische Hanzestad aan de IJssel met uitzicht op de Martinikerk met zijn toren en carillon en het Arsenaal.


ACHTERGROND
Ter plaatse van de middeleeuwse stadsomwalling van Doesburg verrezen vanaf de negentiende eeuw en na de volledige opheffing van de vesting in 1923, geleidelijk huizen en bedrijfspanden, waaronder onze wasserij. Deze werd in 1888 opgericht en al in 1903 kreeg de wasserij een stoommachine. Rond deze tijd werd ook een nieuwe bedrijfshal gebouwd. Het huidige pand en de bedrijfsvleugel langs de Kempermansgracht werden tussen 1903 en 1920 gerealiseerd en in 1938 werd de voorgevel aangepast. Daarna werd de wasserij in 1961 en 1978 nog een keer uitgebreid. Niet gek dat het pand anno nu een immens vloeroppervlak van ruim 800 m² heeft.


VOORHUIS #14
Achter de gevel aan de Schout bij Nacht Doormansingel 14 en 14A schuilt een heel complex. Aan de straatzijde bevindt zich op 14 een woning in jaren ’30 stijl, symmetrische gevel en twee typerende erkers die als een facet uitsteken uit de gevel. Centraal de voordeur met kenmerkende luifel. De twee ramen aan weerszijden worden geflankeerd door luiken. Het voorhuis is nu in gebruik als B&B met maar liefst drie gastenkamers, twee badkamers, een keuken en een gemeenschappelijke ruimte, met een vloeroppervlak van zo’n 170 m². Het huis aan de straatzijde ademt de sfeer van de jaren ’30 van de vorige eeuw en dat draagt bij aan het succes van deze bed & breakfast. Gasten roemen niet voor niets de locatie en de historische uitstraling van het pand. Op de verdieping een riant dakterras. Beeldmateriaal van dit deel volgt zo spoedig mogelijk.


FABRIEKSHAL
Rechts naast het voorhuis is via een grote deur toegang tot de grote fabriekshal. Deze industriële hal, voorzien van grote stalen trekspanten en lichtstraten, meet bijna 400 m2 en heeft een vrije hoogte van circa 6 meter. Het is een immense ruimte, ook vanwege de raampartijen in de gevels. De industriële uitstraling wordt nog eens versterkt door de grote stelcon platen op de vloer. Deze ruimte is perfect voor een verzamelaar van automobielen, kunst, beelden of iemand die op zoek is naar een atelier, cursusruimte of plek om mensen te ontvangen. Ook gaaf: de grote bananenbomen illustreren hoe groot deze ruimte is en benadrukken de oneindig vele mogelijkheden die deze fantastische ruimte biedt.


LOFT #14A
Rechts naast de fabriekshal is aan de buitenzijde een oprit. Als je doorloopt naar de achterzijde, bevindt zich voorbij de grote hal de entree van de loftwoning met huisnummer 14A aan de achterzijde. En dit is misschien wel de grootste verrassing. In dit bouwdeel, met een vloeroppervlak van eveneens circa 170 m², is een geweldige loft gerealiseerd. Door de ingetogen ligging aan de achterzijde is dit een unieke woning met maximale privacy. De indeling is als volgt:


BEGANE GROND - LOFT
Via de entree kom je in deze indrukwekkende woning. Aan ruimte geen gebrek: alles is XXL uitgevoerd, zonder dat je het gevoel hebt te verdwalen. De grote entreehal biedt toegang tot het huis, de grote fabriekshal links en het woongedeelte rechts. Tevens is hier het toilet. Via de dubbele openslaande deuren kom je in de ruime eetkeuken annex eetkamer. Deze lichte ruimte heeft een vrije hoogte van circa 5,5 meter. Op de gehele begane grondvloer is vloerverwarming aangebracht, en grote tegels van donker natuursteen [materiaal] zorgen voor een puur karakter. De vloerverwarming (en het warme water) wordt geleverd door een grondwarmtepomp (2 x 125 m diep). Dit wordt gevoed door 40 zonnepanelen.

De keuken is een eyecatcher van de eerste klas: eikenhout in combinatie met RVS zorgen voor een industriële look. Het grote 6-pits (Bertazzoni) gasfornuis staat garant voor eindeloos kookplezier en het grote kookeiland met de gezellige bar geven deze plek eigenheid. In de keuken is verder alle denkbare apparatuur aanwezig om heerlijk te kunnen koken en te genieten van een culinair samenzijn. De stoere afzuigkap is een waar kunstwerk: de afvoerpijp torent boven iedereen uit en wordt gedragen door de houten balken op de bovenste verdieping. Een grote Zwitserse speksteenkachel (Attika) zorgt voor extra aangename warmte tijdens de wintermaanden.

Grote openslaande deuren geven toegang tot het terras aan de achterzijde, maar daarover later meer. De stoere balkenplafonds zorgen voor eigenheid en sfeer. Naast de openslaande deuren zitten er ook ramen in de bovengelegen gevels, wat bijdraagt aan een lichte en zonnige woning. Vanuit de eetkamer loop je aan de linkerzijde door naar twee royale slaapkamers met een aparte badkamer en een apart toilet.


TERRAS AAN HET WATER
Rechts van de woonkeuken bevindt zich een grote bijkeuken. Deze ruimte biedt plaats voor witgoedapparatuur en opslagruimte. Ook hier geven dubbele openslaande deuren toegang tot de veranda aan de achterzijde, die wordt afgescheiden door een industriële glazen wand van glas en staal. En achter het complex is misschien wel de grootste verrassing van dit object: een groot terras en een tuin die grenst aan een brede gracht die langs de achterzijde van de wasserij loopt, met daarachter op steenworp afstand de jachthaven van Doesburg. Deze passantenhaven bevindt zich in een vertakking van de IJssel en de voormalige oude Ijssel. Hierdoor biedt de oude wasserij een unieke plek waar je kunt wonen als God in Frankrijk, maar dan in het prachtige Gelderse Doesburg.


VERDIEPING - LOFT
Maar er is meer. Via de trap in de royale woonkeuken kom je op de verdieping. Meteen rechts bevindt zich een grote woonkamer. Door de vele gietijzeren ramen is dit een lichte ruimte en een fantastische plek om te zitten of tv te kijken. Deze gietijzeren ramen zijn met een bijzonder mooie constructie van hardhout geïsoleerd met dubbel glas. De stoere houten balken zorgen voor een prachtig ritmisch lijnenspel en op de vloer liggen houten delen, waardoor het geheel een warme uitstraling heeft. Een grote loopbrug verbindt de linkerzijde met de rechterzijde. De zwart stalen balusters zijn strak uitgevoerd en als je over de brug loopt, heb je zicht op de eetkamer en de woonkeuken op de begane grond. Aan de andere zijde bevindt zich de hoofdslaapkamer. De industriële glazen wand met stalen ramen scheidt deze slaapkamer af van het geheel. Deze ruimte heeft een royale maat van ruim 20 m2. Achter de bedopstelling bevindt zich aan de linkerzijde een separaat zwevend toilet en wastafle, en rechts een badkamer met tweepersoonsdouche.


BESTEMMING EN MOGELIJKHEDEN VOOR 1 OF 2 WONINGEN
Ter plaatse geldt het bestemmingsplan "Binnenstad Doesburg" en de locatie is aangewezen met de bestemming "Wonen". Dit bestemmingsplan staat het gebruik van één zelfstandige wooneenheid binnen het hoofdgebouw toe. Het splitsen van de woning in twee zelfstandige wooneenheden is derhalve niet zonder meer toegestaan. In haar vergadering van 5 maart 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders van Doesburg besloten in principe en onder voorwaarden planologische medewerking te willen verlenen aan het splitsen van de woning in twee zelfstandige wooneenheden aan de Schout bij Nacht Doormansingel 14 te Doesburg. Middels dit principebesluit is het college van B&W bereid om onder voorwaarden hiervan af te wijken door planologische medewerking te verlenen middels een omgevingsvergunning. Dit principe besluit stellen we graag ter beschikking. Let op: dit betekent dat de realisatie van een extra zelfstandige woning alleen mogelijk is door middel van het indienen van een omgevingsvergunning bij de gemeente.


VERDUURZAMING
Op het dak van de wasserij liggen 40 zonnepanelen (a 275 watt piek) en er wordt gebruik gemaakt van aardwarmte (2x 125 meter diep, gesloten systeem), wat zorgt draagt voor een zeer laag energieverbruik. De loftwoning is voorzien van dubbel glas en er zijn veel andere maatregelen genomen. Deze heeft niet voor niets een A+ label. De fabriekshal heeft energielabel D, dat geldt ook voor het voorhuis op nummer #14.


GESCHIEDENIS
De Schout bij Nacht Doormansingel, vroeger bekend als Ooipoortdijk, volgt het tracé van de middeleeuwse stadsomwalling van Doesburg. Na diverse aanpassingen en vernietigingen werden de vestingwerken in 1672 geslecht en vervangen door de Hoge en Lage Linies, ontworpen door Menno van Coehoorn in 1701. In de 18e eeuw waren er diverse tuinen in het zuidwestelijk deel van de stad. Na de afwaardering van Doesburg tot vesting 2e klasse in 1854, en de volledige opheffing van de vesting in 1923, verrezen geleidelijk huizen en bedrijfspanden, waaronder de wasserij.

De wasserij zelf werd in 1888 gesticht door Betjen Vervoort en Albert Barink. De begane grond van het woonhuis op nummer 14 dateert uit deze periode. In 1903 kreeg de wasserij een stoommachine, en rond deze tijd werd ook een nieuwe bedrijfshal gebouwd. De wasserij werd in 1961 en 1978 uitgebreid. De huidige eigenaars bouwden aan de achterzijde van het complex een fantastisch loft. Deze renovatie heeft alle historische kenmerken behouden, waardoor de geschiedenis van het gebouw nog steeds zichtbaar is en een unieke sfeer creëert, terwijl het tevens van alle moderne gemakken is voorzien.


DOESBURG
De centrale ligging zorgt voor een uitstekende bereikbaarheid van Doesburg. De Veluwezoom ligt om de hoek (hooguit 10 minuten), Zutphen ligt op twintig minuten, Arnhem op een half uurtje, en over Nijmegen en Apeldoorn doen we tien minuten meer. Doesburg heeft ook goede verbindingen met het openbaar vervoer. Er zijn diverse winkels, restaurants en culturele attracties op loopafstand, wat deze locatie bijzonder aantrekkelijk maakt.

De Oude Wasserij zelf ligt op de rand van het historische stadscentrum van Doesburg en de IJssel kronkelt om het plaatsje heen. Na WOII heeft Doesburg zich ferm herpakt; er werd gerestaureerd en maakte een nieuwe bloeiperiode door. Doesburg is nu echt een cultureel centrum en past daarmee prachtig in de regio, waarin plaatsen als bijvoorbeeld Bronkhorst en Ulft eenzelfde rol hebben.


KORTOM
De oude wasserij is een geweldig object om te wonen, maar ook perfect geschikt voor dubbele bewoning, avonturiers met een verzamelwoede, of creatieven die op zoek zijn naar een flink atelier. Het is ook ideaal voor jonge gezinnen of families die graag samen het avontuur willen aangaan, bijvoorbeeld als kangoeroewoning, mantelzorgwoning of anderszins. Alles kan hier, maar u moet wel zelf een omgevingsvergunning indienen. Zoals gezegd, dit prachtige monument leeft volop in het nu. Is dit de plek om op te groeien of om oud te worden? Of allebei? Kom gerust de sfeer proeven, we leiden je met plezier rond.

Kenmerken

Algemeen

Soort woning villa, geschakelde woning
Aantal kamers 12

Woningdetails

Woon oppervlakte 339
Inhoud woonhuis 2545
Aantal verdiepingen 3

Energie

Vloer isolatie Ja

Overige

WC Ja
Tuin Ja
GasCV Ja
Villa Ja
Balkon Ja
Garage Ja
Ligbad Ja
Dak type Plat Dak
Plat dak Ja
Tuin zij Ja
Aan water Ja
Achterom Ja
Monument Ja
Woontype Woonhuis
Dakterras Ja
Dorpskern Ja
Energielabel A_P
In overleg Ja
BouwjaarCV 2016
Hellend dak Bitumineuze Dakbedekking, overig
Open keuken Ja
Perceel oppervlakte 1262
Rookkanaal Ja
Tuin achter Ja
Dak isolatie Ja
TypeCV ketel Netfit Eigendom
CV ketel water Ja
Dak opmerking Dak materiaal:Bitumineuze Dakbedekking, overig
Douchecabine Ja
Muur isolatie Ja
Oppervlakte woonkamer 43
Stadscentrum Ja
Voorzetramen Ja
Garage inpadig Ja
Schakelwoning Ja
Tuin kwaliteit Verzorgd
Aantal badkamers 4
Aantal toiletten 5
Airconditioning Ja
LeeftijdCV ketel 8
Beschutte ligging Ja
Aantal slaapkamers 6
Onderhoud binnen goed Ja
Onderhoud buiten goed Ja
Verwarming opmerking Cv Ketel, warmtepomp
Tuin lengte achtertuin Lengte: 8000 Breedte: 30000 Oppervlakte: 240
Ligging achtertuin zuid Ja
Onderhoud binnen opmerking Goed
Onderhoud buiten opmerking Goed

Kenmerken

Algemeen

Soort woning villa, geschakelde woning
Aantal kamers 12

Woningdetails

Woon oppervlakte 339
Inhoud woonhuis 2545
Aantal verdiepingen 3

Energie

Vloer isolatie Ja

Overige

WC Ja
Tuin Ja
GasCV Ja
Villa Ja
Balkon Ja
Garage Ja
Ligbad Ja
Dak type Plat Dak
Plat dak Ja
Tuin zij Ja
Aan water Ja
Achterom Ja
Monument Ja
Woontype Woonhuis
Dakterras Ja
Dorpskern Ja
Energielabel A_P
In overleg Ja
BouwjaarCV 2016
Hellend dak Bitumineuze Dakbedekking, overig
Open keuken Ja
Perceel oppervlakte 1262
Rookkanaal Ja
Tuin achter Ja
Dak isolatie Ja
TypeCV ketel Netfit Eigendom
CV ketel water Ja
Dak opmerking Dak materiaal:Bitumineuze Dakbedekking, overig
Douchecabine Ja
Muur isolatie Ja
Oppervlakte woonkamer 43
Stadscentrum Ja
Voorzetramen Ja
Garage inpadig Ja
Schakelwoning Ja
Tuin kwaliteit Verzorgd
Aantal badkamers 4
Aantal toiletten 5
Airconditioning Ja
LeeftijdCV ketel 8
Beschutte ligging Ja
Aantal slaapkamers 6
Onderhoud binnen goed Ja
Onderhoud buiten goed Ja
Verwarming opmerking Cv Ketel, warmtepomp
Tuin lengte achtertuin Lengte: 8000 Breedte: 30000 Oppervlakte: 240
Ligging achtertuin zuid Ja
Onderhoud binnen opmerking Goed
Onderhoud buiten opmerking Goed

Ontvang als eerste het nieuwste
aanbod in je mailbox

Ja, graag
Wat worden mijn maandlasten?

Aangeboden door:

Redres de erfgoedexpert