Maak nu een afspraak voor deze woning

Beschrijving

Baselaarsstraat 4, een prachtig Rijksmonumentaal riant woonhuis!
De woning is ontworpen door de architect J.J. van Dillen (architect van de Bossche Godshuizen) en is zowel qua ligging als qua architectuur uniek voor de stad ‘s-Hertogenbosch. De woning dateert uit 1933 en heeft een functionalistische vormgeving. De hoog opgaande gemetselde gevels, de sterk hellende lessenaarsdaken en de aanbouw van woningen tegen de blinde muur van het achtergelegen terrein van Reinier van Arkel (in de achtergevel waren geen ramen toegestaan!), geven de bouwblokken een markant aanzien. De gehele detaillering is evenwichtig zoals blijkt uit de plaats en de afmetingen van de in de gevels geplaatste stalen kozijnen, nog versterkt door de toegepaste kleuren. Het totale complex vertoont mede daarom een helderheid die zich goed voegt in de afwijkend vormgegeven omgeving.
Indeling:
Begane grond
Entree, tochtportaal, ontvangsthal met separate toiletruimte, trapopgang naar de volgende verdieping, hal richting living en toegang tot de voormalige praktijkkamer en de keuken. Keuken met U-vormige opstelling, provisiekast, toegang tot de ruime kelder en toegang naar de berging/ bijkeuken met loopdeur naar de binnenplaats en naar de straat (zgn. Rondboogingang). De living bestaande uit een voormalige 'en-suite' verdeling en een serre met dubbele openslaande deuren naar de tuin.
Eerste verdieping
Overloop, 2 slaapkamers (voorheen 3), waarvan 1 de masterbedroom met 'Frans balkon' en een badkamer met inloopdouche, vaste wastafel en 2e toilet.
Tweede verdieping
Overloop met vaste kasten en stookruimte, 3 slaapkamers en 2e badkamer met ligbad, 2 vaste wastafels en 3e toilet.
Renovaties
Intern hebben door de jaren heen diverse renovaties plaatsgevonden. O.a. nieuwe HR Combiketel (omstreeks 2010), nieuwe elektrische installatie (omstreeks 2008), nieuwe keukeninrichting (omstreeks 2008), nieuwe badkamerinrichting (omstreeks 2008), realisatie van een masterbedroom op de 1e verdieping (omstreeks 2008). Tevens is de woning voorzien van na-isolatie ter plaatse van de begane grondvloer, gevels georiënteerd op het noorden, oosten en het westen, alsook het dak van het hoofdgebouw en is de woning grotendeels voorzien van voorzetramen.
Ligging
In fijne en goed bekend staande, vooroorlogse woonomgeving met karakteristieke woningen, aan een ruim opgezette woonstraat (betaald parkeren, vergunning) op korte afstand van scholen, winkels, sportvoorzieningen, uitvalswegen, het openbaar vervoer, het stadscentrum, Zuiderpark en natuurgebied “Het Bossche Broek”.
Inleiding
Groep van vijf vrijstaande, in detaillering identieke, woningen die de licht gebogen vorm van de Baselaarsstraat volgen en een omlopende hoekbebouwing in de Bethaniëstraat hebben. De woningen zijn ontworpen door de architect J.J. van Dillen (architect van de Bossche Godshuizen), dateren uit 1933 en hebben een Functionalistische vormgeving. De achtergevels van de, als een soort muurhuizen uitgevoerde, woningen is grotendeels blind omdat deze ook een functie hadden als deel van de ommuring van het terrein van de voormalige psychiatrische inrichting Reinier van Arkel. Dit verklaart tevens de hoge tuinmuren.
De onder kelderde woningen van twee bouwlagen met een zolderverdieping zijn alle gebouwd op een rechthoekige grondslag onder een met dakleer bedekt lessenaar dak met een fors overstek aan de voorzijde en een klein aan de achterzijde. Ze hebben gevels in schoon metselwerk van een imitatie-handvorm baksteen, gemetseld in kettingverband met een iets terug liggende voeg. De markante huizen zijn merkwaardig geproportioneerd door de hoge maar ondiepe vorm die ze hebben. De onderlinge samenhang wordt vergroot door de tussenliggende tuinen die verder ook aan de voorzijde van de woningen een smal oppervlak innemen en de duidelijke omgrenzing daarvan door middel van een lage muur aan de voorzijde en een hoge muur aan de achterzijde. De lage steense tuinmuur aan de voorzijde loopt over de gehele lengte van de bebouwing door en heeft een ronde ijzeren staaf aan de bovenzijde en hardstenen hoekblokken bij de ingangen van elk huis.
Elk woonhuis telt vier asymmetrisch ingedeelde traveeën en heeft de zijkanten een één laags uitbouw onder een met leien gedekt lessenaar dak. Deze uitbouwen fungeren als serre of als berging met rondboogingang. De vensters op de begane grond en de verdieping zijn alle recht gesloten en hebben, met uitzondering van het kleine venster naast het balkon, een betonnen latei. De overige vensters hebben een hanenkam aan de bovenzijde. Alle vensters zijn voorzien van stalen kozijnen en ramen met blauw geschilderde roeden verdeling. De vensterafzaten op de begane grond zijn voorzien van zwart geglazuurde tegels. Elk huis heeft een van een ijzeren hekwerk voorzien verdiepingsbalkon op betonnen overstek oven de ingang. De voordeuren zijn houten paneeldeuren met een twaalfruits roeden verdeling in het bovenlicht.
Boven de voordeuren en de balkons bevinden zich polychrome geglazuurde reliëfs met voor de Baselaarsstraat 4 een uil. De achtergevels van de huizen zijn per huis, op twee rijtjes van vijf glasstenen na, blind uitgevoerd. Alle huizen zijn voorzien van een betegelde entreehal met tochtdeur. Via een korte gang zijn de keuken, de woonkamer, de trap en de dwarsgang bereikbaar. Als gevolg van de smalle vorm van de huizen liggen alle kamers aan de voorzijde en worden deze aan de achterzijde ontsloten door een smalle gang. De trappartijen in de zijgevels worden verlicht door een dubbele rij met sterpatronen geornamenteerde glasstenen. De deuren en omlijstingen zijn nog grotendeels origineel. De kamers en gangen hebben vloeren van houten planken. De kapbalken zijn doorgetrokken tot buiten de gevel en dragen zo het overstekende dak.
Waardering
De woonhuizen zijn van algemeen belang. De panden hebben cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van zowel de stedenbouw in het Interbellum als typologische ontwikkeling van het woonhuis in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Ze hebben architectuurhistorische waarde vanwege de ongebruikelijke en markante proportionering, vanwege de kwaliteit van de functionalistische vormgeving en vanwege de plaats die ze innemen in het werk van de architect J.J. van Dillen. De woonhuizen hebben ensemblewaarden vanwege de onderlinge samenhang die ze bezitten en de relatie met de gebogen vorm van de Baselaarsstraat en de achterliggende bebouwing van Reinier van Arkel. Het geheel van huizen, tuinmuren en tuinen is gaaf bewaard gebleven.
Achtergrond
In de jaren 20 van de vorige eeuw had Reinier van Arkel behoefte aan uitbreiding, om de scheiding tussen mannen en vrouwen te verbeteren. Tegelijkertijd had de gemeente ’s-Hertogenbosch plannen om de oude volkswijk van de Diep- en Windmolenbergstraat te saneren, waarop Reinier van Arkel vanouds enkele percelen bezat. Ook had defensie de daterende St. Jacobskazerne verlaten. De regenten verkochten de percelen aan de gemeente en kocht van de gemeente de voormalige St. Jacobskazerne net uitzondering van de oude St. Jacobskerk, deze was ondertussen al in gebruik genomen door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. Volgens de regeling met de gemeente mochten de Godshuizen op een smalle strook grond aan de Baselaarstraat 5 woningen en een kantoor bouwen. De villa’s , ontworpen door de architect van de Godshuizen Jan van Dillen zijn gebouwd in 1933 en waren bedoeld voor de hogere ambtenaren van de Godshuizen. De 5 villa’s zijn identiek en zijn gebouwd in de stijl van het “Nieuwe Bouwen”. De voorgevels zij hoog opgemetseld en de lessenaarsdaken hellen sterk naar achter. Bijzonder in de achtergevel is dat er geen ramen in zitten. Omdat de woningen aan de achterkant grenzen aan de tuin van het terrein van Reinier van Arkel. Tegenwoordig hebben de badkamers wel glazen tegels in de muur om toch enig ligt binnen te krijgen. De tuin van de woningen bevindt zich aan beide zijden van de woning en wordt om bovengenoemde rede door een hoge muur afgeschermd van de achterliggende tuin. Boven de voordeuren bevinden zich polychroom geglazuurde reliëfs, voorstellende: een zonnebloem (nr.2), een uil (nr.4), een bloem (nr.6), de Heilige Geest (nr.8) en een Franse Lelie (nr.10). De architect zelf woonde in Baselaarstraat 2 en had zijn kantoorruimte aan de Bethaniëstraat 10. De kantoorruimte heeft ook lange tijd dienstgedaan als kantoor voor de technische dienst van de Godshuizen. Sinds 1999 staan deze villa’s en ex-kantoor op de monumentenlijst. De naam Baselaarstraat herinnert nog aan een klooster dat hier enkele eeuwen geleden stond.

Staat dit huis in jouw favoriete buurt?

Probeer nu de Huislijn Buurtscanner en ontdek welke buurt bij jou past.

Wat is jouw huis waard?
Ontvang gratis binnen 2 minuten de waarde van jouw huis
Eerst kopen of verkopen?

Kenmerken

Algemeen

Soort woning vrijstaande woning,herenhuis
Bouwjaar 1933
Aantal kamers 10

Woningdetails

Bouwjaar 1933
Woon oppervlakte 222
Inhoud woonhuis 874
Aantal verdiepingen 4

Buurt

Aan rustige weg Ja

Overige

WC Ja
Tuin Ja
GasCV Ja
Ligbad Ja
Dak type Lessenaardak
Tuin zij Ja
Woontype Woonhuis
Bijkeuken Ja
In overleg Ja
Hellend dak leisteen
Perceel oppervlakte 237
TypeCV ketel eigendom
CV ketel water Ja
Dak opmerking Dak materiaal: leisteen
Dichte keuken Ja
Douchecabine Ja
Muur isolatie Ja
Voorzetramen Ja
Tuin kwaliteit Normaal
Aantal badkamers 2
Aantal toiletten 3
Bijgebouw schuur Anders
Buitenzonwering Ja
Kwaliteit object Normaal
Aantal slaapkamers 5
Onderhoud buiten goed Ja
Verwarming opmerking c.v.-ketel
Mechanische ventilatie Ja

Stoffels Makelaardij

Reutsedijk 7
5264PC Vught (Noord-Brabant)
T: 073-2020215
Ontdek je favoriete wijk
Met de SNS wijkverkenner

Scholen op de kaart

Zoek je een geschikte school in de buurt van de Baselaarsstraat in 's-hertogenbosch?

Verkoop je huis tijdens de Open Huizen dag op zaterdag 5 oktober
Wat is jouw huis waard?
Ontvang gratis binnen 2 minuten de waarde van jouw huis