Voor het eerst een huis kopen

Ga je voor het eerst een huis kopen? Dat is een hele stap. Alles is nieuw en er komt veel op je af. Waar moet je allemaal aan denken? En welke hypotheek past het beste bij je? Deze 8 stappen helpen je op weg.

 1. Woonwensen checklist

  Bedenk van tevoren hoe je ideale huis eruit ziet. Hou ook rekening met de buurt en de ligging.

 2. Bekijk wat je kunt betalen

  Voor je op zoek gaat naar een huis, is het handig als je weet wat je ongeveer kunt lenen. Zo voorkom je teleurstellingen.

 3. Zoeken maar!

  Nu je weet wat je ongeveer kunt lenen en wat voor huis je zoekt, kun je gericht gaan zoeken.

 4. Bieden en onderhandelen

  Heb je een huis gevonden met ‘de x-factor’? Dan kun je een bod uitbrengen. Een makelaar kan je hierbij helpen, maar je kunt ook zelf onderhandelen.

 5. Voorlopig koopcontract tekenen

  Is je bod geaccepteerd? Dan teken je een voorlopig koopcontract waarin alle afspraken zijn vastgelegd. Laat je aankopend makelaar of hypotheekadviseur meelezen.

 6. Hypotheek regelen

  Het is belangrijk dat je je hypotheek niet ‘even snel’ kiest, want een hypotheek ga je voor lange tijd aan. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen, bijvoorbeeld een adviseur van SNS. Bij SNS snappen ze namelijk dat het handig is als er wat te kiezen valt. Ze hebben daarom niet alleen hypotheken van SNS, maar ook van andere hypotheekaanbieders zoals AEGON en Nationale Nederlanden. Zo is er altijd een hypotheek die bij je past.

 7. Naar de notaris

  Is je hypotheekaanvraag goedgekeurd? Gefeliciteerd! Je nieuwe huis komt steeds dichterbij. Maar eerst ga je nog langs de notaris voor het tekenen van de hypotheekakte en de overdracht van het huis.

 8. Houd je hypotheek in de gaten

  Blijf je hypotheek in de gaten houden, ook na het afsluiten. Zodat je niet alleen nu, maar ook straks een hypotheek hebt die bij je past. En waarvoor je niet meer betaalt dan nodig.

Meer weten over je eerste huis kopen? Van de eerste bezichtiging tot het ondertekeningen van het koopcontract: Je leest er alles over op de site van SNS.