Je hypotheek oversluiten of aanpassen

Een hypotheek sluit je af voor langere tijd. In de tussentijd kan er veel veranderen. Je eigen situatie bijvoorbeeld, maar ook in de woningmarkt. Houd daarom in te gaten of je nog goed zit met je hypotheek of dat je hem beter kunt oversluiten of aanpassen.

Lagere rente

Het zou zomaar kunnen dat de hypotheekrente nu lager is dan op het moment dat je je hypotheek afsloot. Als je oversluit naar een hypotheek met een lagere rente kunnen je hypotheeklasten flink zakken. Kijk wel goed of de kosten voor een hypotheek oversluiten opwegen tegen het voordeel.

Heb je een spaardeel?

Heeft je hypotheek een spaardeel? Kijk dan ook naar je spaarinleg. Gaat de hypotheekrente omlaag, dan wordt ook de spaarrente lager. Om het bedrag dat nodig is om je hypotheek bij elkaar te sparen, moet je vaak extra inleggen. Je hypotheeklasten kunnen dan hoger worden.

Meer zekerheid

‘Meer zekerheid’ kan ook de reden zijn om je hypotheek over te sluiten. Sommige aflosvormen geven namelijk meer zekerheid dan andere. Bij een annuïtaire en lineaire hypotheek los je je hypotheekschuld bijvoorbeeld helemaal af binnen de looptijd.

Verhuizen

Ga je verhuizen? Dan is het goed moment om je huidige hypotheek eens onder de loep te nemen. Het kan zijn dat deze niet meer bij je nieuwe situatie past. Bijvoorbeeld omdat je een duurder huis wilt kopen en daarvoor een hogere hypotheek nodig hebt. Je hypotheek aanpassen kan dan een goed idee zijn. Bespreek de mogelijkheden met een adviseur.

Verbouwen

Heb je verbouwplannen? Dan heb je misschien extra geld nodig. Het kan dan  interessant zijn om je hypotheek over te sluiten en tegelijk te verhogen.

Oversluiten: De kosten

Belangrijk om te weten: Als je je hypotheek oversluit, sluit je een nieuwe hypotheek af. Dat kost geld. Denk aan advieskosten, notariskosten en, als je rentevaste periode nog niet voorbij is, eventueel een boete (de vergoeding voor het renteverlies van de bank). Overleg daarom altijd met je hypotheekadviseur of de voordelen van oversluiten opwegen tegen deze kosten.

Oversluiten of aanpassen?

Benieuwd of het voor jou interessant is om je hypotheek aan te passen of over te sluiten? Op snsbank.nl word je in 4 stappen verder geholpen.