Maak nu een afspraak voor deze woning

Beschrijving

VOORMALIG SLACHTHUIS TE KOOP

In opdracht van de gemeente Stadskanaal bemiddelt Redres de Erfgoedexpert BV in de verkoop van het voormalige slachthuis gelegen aan de Oosterstraat 73, postcode 9502 EG te Stadskanaal, inclusief onderliggende kavels van in totaal 540 m² door middel van een vrijwillige gesloten inschrijving. U krijgt de gelegenheid een bod uit te brengen tussen:

12 APRIL EN 27 MEI 2022 TOT 16H00

Een kijkdag is gepland op 3 mei 2022 van 11h00 – 13h00. Op andere momenten is het helaas niet mogelijk de locatie te bezichtigen. U dient zich voor de kijkdagen aan te melden via het e-mailadres: [email protected]


Indiening van een bod kan tot en met vrijdag 3 juni 2022, 16h00. Uiterlijk 3 juni 2022 neemt verkoper een besluit tot mogelijke gunning.


MEER INFORMATIE?
Download het biedboek. Bij vragen graag mailen naar info apestaartje redres punt nl


ACHTERGROND
Aan de Oosterstraat 73 in Stadskanaal staat vlak bij de watertoren dit voormalige slachthuis. Het object is een rijksmonument met een opvallende kubistisch expressionistische vormgeving, ontworpen in 1925 door de toenmalige gemeentearchitect O. Linzel. Op dit moment is dit object nog in eigendom van de gemeente Stadskanaal. Deze heeft echter het voornemen dit bijzondere object te verkopen.


HISTORIE
Aan het eind van de negentiende eeuw werden in steden openbare slachthuizen gebouwd, waarin de hygiëne beter was gewaarborgd en een betere controle op het slachten van dieren mogelijk was dan in de gebruikelijke particuliere slachtplaatsen. Ten gevolge van een strengere wetgeving (Vleeskeuringswet, 1919) volgden tijdens het interbellum de bouw van slachthuizen in kleinere gemeenten zoals Stadskanaal. Naar Duits voorbeeld werd in de slachthuizen een strikte scheiding tussen het slachten en de vleesverwerking aangebracht. Het slachten gebeurde in een gemeenschappelijke slachthal. Alle onderdelen van het slachthuis werden onder één dak geplaatst, volgens het zogenaamde ‘blokmodel’.

Het gebouw aan de Oosterstraat 73 in Stadskanaal is in 1925 gerealiseerd naar ontwerp van de gemeentearchitect van de toenmalige gemeente Onstwedde, Otto Linzel. De Oosterstraat loopt parallel aan het Stadskanaal. Dit kanaal was al in 1765 gegraven om de venen in Zuidoost-Groningen en Oost-Drenthe af te kunnen graven. De ruimtelijke ontwikkeling van Stadskanaal volgde tot de jaren dertig het dubbelkanalenstelsel dat werd gevormd door het Stadskanaal en het ten noordoosten hiervan gelegen Boerendiep. Het slachthuis is gesitueerd op de plek waar het kanaal een knik maakt, vlak bij de watertoren. Het slachthuis ligt op de hoek van de Oosterstraat en aan de weg naar de voormalige gasfabriek. Vanaf de Oosterstraat ligt het gebouw iets naar achter. De zuid oostgevel van het gebouw grenst aan de weg naar de voormalige gasfabriek. Deze zijde heeft meer de uitstraling van een voorgevel dan de gevel aan de Oosterstraat (de zuidwestgevel). Aan de linkerzijde ligt het gebouw vlak tegen een grote boerderij.

Het gebouwtje is opgetrokken in een kubistisch expressionistische bouwstijl. Vanaf 1984 is het in gebruik geweest als particulier slachthuis. Inmiddels staat het gebouw al vele jaren leeg. In opdracht van de Gemeente Stadskanaal is onderzoek verricht naar de cultuur- en architectuurhistorische waarden van het gebouw. Deze bouwhistorische waardestelling is als bijlage 8 opgenomen aan dit document.


INDELING
Het voormalige slachthuis is een vrijstaand gebouw van één bouwlaag en heeft een blokvormige opbouw. Het bestaat uit een aantal bouwvolumes van verschillende hoogten onder een plat betonnen dak. Gezien vanaf de zuidoostzijde (rechterzijgevel) bestaat het gebouw uit een nagenoeg symmetrisch deel met in het midden een vierkant hoger gedeelte, geflankeerd door twee lagere delen. Aan de rechterzijde bevindt zich achter het lagere gedeelte weer een hoger blokvormig deel en daaraan een gekoppeld, aan de noordoostzijde (achterzijde) een lage vleugel, die in een latere fase is verlengd.

Gezien vanuit het zuidoosten ligt in het midden, achter grote dubbele deuren een grote ruimte. Dit was oorspronkelijk de slachthal. Aan de rechterzijde daarvan bevindt zich een lagere hal en aan de linkerzijde (de voorzijde van het gebouw) een kleine hal en een kantoorruimte. Achter deze drie ruimten ligt een aaneenschakeling van vertrekken: de voormalige uitbeenruimte (later laboratorium), een hal met uitbeenkoelcel, een grote koelcel, een opslagruimte, een kantoorruimte (voorheen kantine en diepvriesruimte, halletje met WC) en een schuurtje voor slachtafval. Hieraan is later nog een bergplaats gebouwd.

Het interieur is sterk bepaald door de functie van het gebouw, met de centraal gelegen slachthal en de overige ruimten, zoals uitbeenruimte en koelruimte daaromheen. Alle ruimten moesten aan hygiënische eisen voldoen en zijn om die reden betegeld. De deuren en vensters hebben oorspronkelijke platte omlijstingen. Bij de deuren bevinden zich zwarte hardstenen of hardgebakken dorpels en zwarte neuten.


BESTEMMING
Conform ruimtelijke plannen heeft de Oosterstraat 8 een gemengde bestemming. Gemeente Stadskanaal wil ook meewerken aan andere invullingen zoals bijvoorbeeld:
• Bedrijfsbestemming cat. 1 of 2
• Gemengd wonen- werken
• Wonen
• Kinderdagverblijf

Behalve voor de bedrijfsbestemming zal voor de overige functies een bestemmingsplan moeten worden aangepast om het mogelijk te maken. Daarbij is het de bedoeling dat het gebouw wordt gerestaureerd en genoveerd, zoveel mogelijk volgens de oorspronkelijke opzet.

Aanpassingen aan het monument moeten worden getoetst door de monumentencommissie van gemeente Stadskanaal. Bijzondere eigenschappen van dit pand zijn de duidelijke belijning in het ontwerp die ontstaat door de vormgeving van kozijnen en dak. Maar ook de details in het metselwerk en de detaillering van bijvoorbeeld de deurkozijnen en de deuren zijn kenmerkend. Uit de bouwhistorische verkenning die als bijlage 8 is opgenomen is het volgende advies voor toekomstig gebruik geformuleerd dat als richtlijn geldt voor de eventuele herbestemming of transformatie naar een nieuwe functie.


SELECTIECRITERIA EN VOORWAARDEN BIJ VERKOOP
De verkoop van het voormalige slachthuis wordt gerealiseerd door middel van een vrijwillige gesloten inschrijving. In hoofdstuk 2 van het biedboek staan de voorwaarden beschreven dat kan worden opgevraagd via redres.nl.


UITBRENGEN BOD
Via onze website: www.redres.nl kunt u het biedboek van Oosterstraat 73 Stadskanaal downloaden. Belangstellende kunnen een bod uitbrengen aan de hand van het biedingsformulier dat is opgenomen in hoofdstuk 3 van het biedboek. Het bod dient digitaal te worden uitgebracht via het move.nl account dat Redres de Bouwkunstmakelaar ter beschikking stelt aan alle geïnteresseerden. U kunt een move.nl account aanvragen door te mailen naar info apestaartje redres.nl.

Bijlagen dient u separaat te mailen naar [email protected] onder vermelding van: “Bieding voormalig slachthuis Stadskanaal”


PLANNING VERKOOPPROCES (ONDER VOORBEHOUD)
8 april 2022 : Start inschrijvingsprocedure
3 mei 2022 : Kijkdag 11-13 uur
27mei 2022 : Einde inschrijvingsprocedure
30 mei – 3 juni 2022 : Gunningsprocedure (commissie/ interviews/ voorstel)
3 juni 2022 : Bekendmaking gunningsbesluit
10 juni 2022 : Tekenen koopakte
Juli 2022 : Levering

N.B. de planning is onder voorbehoud. Raadpleeg de website www.redres.nl voor de meest actuele informatie en kijk voor meer foto’s op de projectwebsite: slachthuisstadskanaal nl

Kenmerken

Algemeen

Soort woning eengezinswoning,vrijstaande woning
Aantal kamers 5

Woningdetails

Woon oppervlakte 136
Inhoud woonhuis 549
Aantal verdiepingen 1

Buurt

Woonwijk Ja
Aan rustige weg Ja

Overige

Tuin Ja
Dak type Plat Dak
Plat dak Ja
Tuin zij Ja
Aan water Ja
Achterom Ja
Monument Ja
Tuin voor Ja
Woontype Woonhuis
In overleg Ja
Hellend dak Overig
Perceel oppervlakte 540
Tuin achter Ja
Dak opmerking Dak materiaal:Overig
Oppervlakte woonkamer 0
Tuin kwaliteit Aan Te Leggen
Aantal badkamers 0
Aantal toiletten 0
Bijgebouw schuur Steen
Eengezinswoning Ja
Aantal slaapkamers 1
Vrijstaande woning Ja
Tuin lengte achtertuin Lengte: 235 Breedte: 110 Oppervlakte: 3
Ligging achtertuin west Ja
Ligging achtertuin noord Ja
Onderhoud binnen opmerking Matig
Onderhoud buiten opmerking Matig

Kenmerken

Algemeen

Soort woning eengezinswoning,vrijstaande woning
Aantal kamers 5

Woningdetails

Woon oppervlakte 136
Inhoud woonhuis 549
Aantal verdiepingen 1

Buurt

Woonwijk Ja
Aan rustige weg Ja

Overige

Tuin Ja
Dak type Plat Dak
Plat dak Ja
Tuin zij Ja
Aan water Ja
Achterom Ja
Monument Ja
Tuin voor Ja
Woontype Woonhuis
In overleg Ja
Hellend dak Overig
Perceel oppervlakte 540
Tuin achter Ja
Dak opmerking Dak materiaal:Overig
Oppervlakte woonkamer 0
Tuin kwaliteit Aan Te Leggen
Aantal badkamers 0
Aantal toiletten 0
Bijgebouw schuur Steen
Eengezinswoning Ja
Aantal slaapkamers 1
Vrijstaande woning Ja
Tuin lengte achtertuin Lengte: 235 Breedte: 110 Oppervlakte: 3
Ligging achtertuin west Ja
Ligging achtertuin noord Ja
Onderhoud binnen opmerking Matig
Onderhoud buiten opmerking Matig

Ontvang als eerste het nieuwste
aanbod in je mailbox

Ja, graag

Staat dit huis in jouw favoriete buurt?

Probeer nu de Huislijn Buurtscanner en ontdek welke buurt bij jou past.

Wat worden mijn maandlasten?

Aangeboden door:

Redres de erfgoedexpert

Staat dit huis in jouw favoriete buurt?

Probeer nu de Huislijn Buurtscanner en ontdek welke buurt bij jou past.