bakeliet stopcontact

Bakeliet schakelaars. Weer terug van weggeweest!

Wanneer je een mooi, oud huis hebt of onlangs een oud huis hebt gekocht, dan weet je dat er (meestal) veel aan gedaan moet worden. Een huis uit de jaren ’30 heeft niet het woongemak van wat we tegenwoordig graag wensen. Maar dit is dan vaak ook júist de reden dat je zo graag een oud huis wilde. Tenminste, wíj wel. De sfeer en de uitstraling van een oud huis krijg je nooit bij een nieuwbouw huis (hoewel die weer hele andere voordelen hebben). Een oud huis hélemaal naar je eigen stijl en inzichten kunnen bouwen/verbouwen gaf ons ontzettend veel voldoening. Het proces van plannen maken begon al ruim voor de grote verbouwing. We wilden het huis zo veel mogelijk in de originele staat en in de oude stijl houden. En waar dat nodig was veranderen/verbeteren omdat we natuurlijk wél fijn en comfortabel wilden wonen. En wat niet meer in oude staat was (en zelfs lelijk en gevaarlijk was), sloopten we eruit, zoals alle elektra en alle lélijk plastic vergeelde opdek stopcontacten… Zónde dat ze dat ooit in zo’n mooi oud huis hebben gemaakt!

Bakeliet in een jaren ‘30 huis

De vorige bewoners hadden al eens een renovatieproject op het huis losgelaten. Van sommige verbeteringen hebben wij veel gemak, maar er waren ook projecten die wij wilden veranderen. Éen daarvan was dus het schakelmateriaal vervangen. In zo’n mooi, oud huis paste gewoon geen (goedkoop uitziend) plastic schakelmateriaal (hoe mooi ze er tegenwoordig ook uit kunnen zien).  Hier moesten natuurlijk van die gave bakeliet schakelaars komen. Van die mooie zwarte schakelaars, zoals je die vroeger ook aantrof bij je opa en oma thuis. Ik weet nog hóe gaaf ik die draaischakelaars vond… (het liefst tien keer aan-uit-aan-uit… ). In de schuur achter het huis zat (en natuurlijk zit!) nog de originele bakeliet schakelaar. Maar onze nieuwe bakeliet schakelaars verschillen weinig van het origineel.  

Stopcontacten en schakelaars vervangen

Zowel boven als beneden zijn inmiddels alle stopcontacten en schakelaars van bakeliet. Precíes zoals het hoort en zoals het er bijna 100 jaar geleden óók zat. Het is nét of het er al die tijd al zat. Zelfs de elektriciteitsleidingen (die we op twee plekken niet in de muren wilde wegwerken) en die stalen zadels (om die leidingen aan de muur te bevestigen) zijn in dezelfde stijl (dankzij dezelfde leverancier). Ik hou enorm van dit kleine stukje nostalgie. Het roept een soort van sentiment op naar de tijd van vroeger. Ik vind dat als je een jaren ’30 woning in oude stijl wil (ver)bouwen, dat er dan  óók wel iets van deze oude stijl te zien mag (lees: moet) zijn. Juist door hier en daar iets ‘ouds’ toe te voegen, behoudt een vernieuwd oud huis z’n stijl.

Lees ook: De comeback van retro-keukens: een nostalgische trend in modern design

Authentieke uitstraling

Authentieke uitstraling

Sowieso vind ik dat mooie zwarte schakelmateriaal enorm stijlvol. Daarnaast heeft het zo’n mooie, authentieke uitstraling. En dat krijg je met dat gladde, strakke, plastic schakelmateriaal nooit voor elkaar. Dit bakeliet schakelmateriaal was écht de finishing touch van ons renovatieproject hier.

Maar waar vind je die bakeliet schakelaars en stopcontacten nog? En daarbij, waar vind je minstens 40 dezelfde stopcontacten? En al zóu je ze vinden, ze zijn natuurlijk niet meer veilig omdat ze niet geaard zijn.  Dus ben ik op zoek gegaan op het wereld wijde web. Daar ging een hele bakeliet-wereld voor me open. Alle soorten stopcontacten en schakelaars, inclusief de afdekplaatjes stonden daar.

Al het schakelmateriaal is natuurlijk gemaakt volgens de nieuwste veiligheidsnormen. Ze zijn er zelfs ook met kindveilige opties. Dit allemaal zonder maar iets van de stijl in te leveren. En zoals ik op de site zo treffend las: de finesse van een restauratieproject zit ‘em in de finishing touch. En zó is het!

Ook leuk om te lezen

Wat is een warmtepomp?
Duurzaam
Ronald Barends

Wat is een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp Een warmtepomp is een apparaat dat energie gebruikt om warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen. Het

Lees verder »