Tip voor het leggen van vloerverwarming

De meest comfortabele verwarming? De vloerverwarming

Vloerverwarming staat bekend als de meest behaaglijke manier van verwarmen. Dat komt omdat de warmte zich gelijkmatig verspreid en continu licht voelbaar is. Er ontstaat een warme luchtstroom van beneden naar boven die als zeer prettig wordt ervaren. Met deze manier van verwarmen zul je merken dat je geen sloffen meer nodig hebt en de dekentjes op de bank vaker opzij gelegd kunnen worden. Omdat er een constante temperatuur is en de temperatuur gelijkmatig wordt verdeeld, hoeft de thermostaat niet zo hoog te staan. En dat is natuurlijk weer gunstig voor de energierekening. Reden te meer dus om dit blog te lezen.

De voordelen van vloerverwarming

Zoals je in de eerste alinea al hebt kunnen lezen, is een van de grootste voordelen de behaaglijke warmte. Daarnaast is de besparing op energiekosten een mooie bijkomstigheid. Maar er zijn meer voordelen: Ook met betrekking tot duurzaamheid levert vloerverwarming een goede bijdrage. Dit systeem is namelijk heel goed aan te sluiten op een warmtepomp. Veel gemakkelijker dan de aansluiting op een cv ketel in combinatie met convectoren of radiatoren. Een ander voordeel van het ontbreken van radiatoren is dat je geen last hebt van stofnesten achter en onder de radiator.

Hoe leg je vloerverwarming aan: een korte introductie

Er zijn vloerverwarmingsets die het aanleggen van dit type verwarming overzichtelijk maken. Natuurlijk is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.  Zo is het allereerst belangrijk dat je voldoende hoogte hebt om de vloerverwarming te kunnen plaatsen. Het werken met buizen vraagt per slot van rekening meer ruimte dan het leggen van de platte elektrische verwarming. Het makkelijkst leg je de vloerverwarming aan als het huis helemaal leeg is en de vloer is verwijderd. Dat is natuurlijk in veel situaties niet aan de orde. Toch is er meer mogelijk dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan badkamers waarin vloerverwarming is gelegd. Als het daar kan, kan het in meer ruimtes, nietwaar?

comfort met vloerverwarming

Zelf vloerverwarming aanleggen?

Als je, net als ik, geïnteresseerd bent in hoe alles werkt en de dingen zelf wilt kunnen, en je daarnaast ook nog best handig bent, is het verleidelijk om de vloerverwarming zelf aan te leggen. Voer deze klus dan het liefst uit met iemand die al eens eerder een vloerverwarming heeft aangelegd. Of beter nog, met een professional die weet waar die over praat. Hou er ook rekening mee dat in veel gevallen de garantie vervalt als je zelf aan de slag gaat. En later een lekkage of probleem oplossen in een gestorte vloer, is geen pretje. Deskundige hulp is daarom toch aan te raden. Ook voor de kundige doe-het-zelver.

Lees ook: De magie van waterdamp haarden

Tip voor het leggen van vloerverwarming

Tot slot wil ik je graag nog een tip meegeven. Veel mensen kiezen voor plaatselijke vloerverwarming, bijvoorbeeld alleen in de woonkamer en in de keuken. Neem van mij aan dat het de moeite en de kosten loont om de lus te maken naar de gang en het toilet. Zeker in dit kleinste kamertje van het huis kan het akelig koud zijn zonder verwarming. Met de vloerverwarming behoudt je de comfortabele temperatuur, waar je ook loopt in huis.

Ook leuk om te lezen

Wat is een warmtepomp?
Duurzaam
Ronald Barends

Wat is een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp Een warmtepomp is een apparaat dat energie gebruikt om warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen. Het

Lees verder »