pergola in de tuin

Met een pergola meer groen in de tuin

Mijn tuin was twee jaar geleden, toen ik hier kwam wonen, een saai geheel met een rechttoe rechtaan schuurtje achter in de tuin, een lap kunstgras en hier en daar wat coniferen. Gelukkig heb ik groene vingers en ik vond het een ontzettend leuke uitdaging om deze troosteloze plek om te toveren tot een groen paradijsje. Aangezien mijn tuin niet supergroot is, wilde ik ook de hoogte in met planten. Een pergola zou een prima manier zijn om nog meer planten een plek te geven.

Pergola tegen de schuur

Eén van de eerste dingen die ik wilde doen was het ‘vergroenen’ van de houten schuur waar ik tegen aan keek. Ik zag in mijn gedachten daar een pergola, weelderig begroeid met druiven en andere klimplanten en een gezellig zitje onder dat groene dak. De uitvoering liet ik in handen van een lieve tuinman die precies begreep wat ik bedoelde. Hij bouwde een robuuste pergola van stevige palen van Douglas hout (10 x 10 cm) die elk op een betonpoer in de grond staan. Daarboven een schuin aflopend ‘dakje’ van smallere palen wat uiteindelijk begroeid kan gaan worden.

Drassige polder

De in hoogte verstelbare poeren steken enigszins uit boven de grond waardoor de houten palen niet in aanraking komen met de (natte) grond wat natuurlijk hun levensduur verlengd. Na verloop van tijd kwam ik er ook achter waarom het handig is dat de poeren verstelbaar zijn: in de drassige polder waar ik woon komen verzakkingen regelmatig voor.

pergola in de tuin

Hobbelige tuinpaden

Dat laatste merkte ik aan de betegelde tuinpaden die tussen de borders lopen. De stenen zakten aan de zijkant weg en de paden werden steeds hobbeliger. In eerste instantie liet ik dat voor wat het was. Ik concentreerde mij vooral op het aanplanten van de borders. Daar ging ik voortvarend te werk. Diverse bezoekjes aan het tuincentrum verder stonden mijn borders vol met kleine plantjes die ondertussen zijn uitgegroeid tot grote pollen met bloemen in blauwe, roze en witte tinten. Deze planten zijn prachtig in elkaar verweven waardoor er niet veel ‘kale’ aarde overblijft. Behalve dat dat een mooi gezicht is, krijgt op die manier ook onkruid weinig kans.

Tip! Wil je het hele jaar genieten van je tuin? Lees dan:
De toegevoegde waarde van een veranda in je tuin!

Opnieuw de tuinman

Even terug naar de verzakte tuinpaden. Ik liet de tuinman weer terugkomen want hoewel ik het heerlijk vind om met mijn handen in de aarde te wroeten, het zware werk laat ik graag aan hem over. Hij bestraatte de hobbelige paden opnieuw met de bestaande tegels en legde er opsluitbanden langs waardoor de bestrating goed ‘opgesloten’ ligt.

Lees ook:
Welke boom is ideaal voor privacy in de tuin?

Romantiek onder de pergola

De paden liggen er nu mooi strak bij en toen de tuinman toch bezig was, liet ik hem ook nog een terrasje aanleggen onder de pergola. Uiteraard kwam hier een ook rand opsluitbanden langs zodat ik hopelijk nog heel lang kan genieten van een strak betegeld terras. De pergola is daarmee precies geworden zoals ik voor ogen had. De druiven hebben ondertussen al een groen dak gevormd. Er staan twee makkelijk stoelen op het terrasje en een Frans bistro tafeltje. Dit is de meest romantische plek van de tuin en deze hoek krijgt als eerste de zon. Wanneer ik ’s morgens hier mijn eerste kop koffie drink, voel ik mij als God in Frankrijk!

Ook leuk om te lezen

Wat is een warmtepomp?
Duurzaam
Ronald Barends

Wat is een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp Een warmtepomp is een apparaat dat energie gebruikt om warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen. Het

Lees verder »