kunstplanten in je tuin

Zijn kunstplanten in je tuin kitsch of kunnen ze bijdragen tot een natuurlijke uitstraling?

Kunstplanten in je tuin…? Verdiep je in dit artikel en beslis dan…

Vooraleer ik jullie tips en tricks deel, toch even wat meer over mezelf vertellen. Ik ben deels opgegroeid in de grote tuin van mijn grootouders en van kinds af mee actief geweest in hun tuin. Mee zaaien en oogsten, planten verzorgen, bloemen plukken, onkruid wieden… ik deed het allemaal met veel plezier. En nog steeds… Mijn eigen tuin is + 50 meter diep en als alleenstaande mama dus ook een deel van mijn takenpakket hier. Soms een last maar meestal een moment van ontspanning. Eraan beginnen is soms een strijd maar eens in actie geniet ik enorm van het verzorgen van mijn tuin. En ook mijn binnenplanten genieten van mijn groene vingers.

In mijn tienerjaren had ik een buurvrouw wiens ganse huis vol kunstplanten stond, ik vond dat zo lelijk! Ondertussen is de kwaliteit er gelukkig op vooruit gegaan – van de nepplanten, van de buurvrouw helaas niet- en kan ik doordachte keuzes best volgen. En vooral… ook hier is overdaad schaadt van toepassing…

Ikzelf heb enkel in mijn badkamer wat kunstplantjes. Reden hiervan is dat door de weinige lichtinval die er is, echte planten het niet overleefden. Ik koos voor enkele strakke grassen, mooi bij mekaar gezet.

badkamer met kunstplanten

Mijn tuin is een paradijs van bloemen en planten waar de kleuren wit, paars en roze tussen al het groen overheersen. Dankbaar voor mijn groene genen die dit paradijs in leven kunnen houden.

Maar toch was er één plekje waar geen enkele plant het overleefde… namelijk onder mijn overkapping. Keer op keer vergat ik de planten er water te geven. Kunstplanten voor buiten to the rescue hier! Ik koos voor enkele leuke exemplaren in toffe bloempotjes.

De voordelen van kunstplanten

Kunstplanten creëren een natuurlijke groene sfeer op plaatsen waar echte planten niet of nauwelijks kunnen overleven.

kunsthaag voor in je tuin

Wanneer je kiest voor kwaliteit, zijn ze niet te onderscheiden van echte en ook in de herfst en winter kan je genieten van een aangeklede tuin. Ze hebben geen bladverlies of bladverkleuring. Doordat ze levensecht lijken, zijn ze net als echte planten rustgevend.

Je hoeft ze niet te snoeien, verpotten of gieten. Deze planten zijn ook duurzaam en onderhoudsvriendelijk.

Je hebt geen speciale lichtomstandigheden of vochtigheid nodig en ze zijn een goede keuze op plaatsen waar het houden van echte planten onpraktisch is.

Deze planten zijn uiteraard ook erg geschikt voor mensen met allergie.

De nadelen

Plastic is niet milieuvriendelijk, ze trekken ook geen insecten of wormen aan en geven geen heerlijke geuren af.

Ze nemen geen water op bij wateroverlast.

Niet alle nepplanten kunnen buiten staan. Zeker de exemplaren voor binnen niet, ze verkleuren of raken beschadigd.

Ga je voor kwaliteitsplanten, weet dan dat deze vanzelfsprekend ook een stuk duurder zullen zijn.

Praktische tips

Ze geven in no time je woning, balkon, terras of overkapping een groene uitstraling.

Zet de planten best semi beschut om hun levensduur wat te verlengen en verkleuring te voorkomen.

Kies voor planten die UV-bestendig zijn en bestand tegen regen en wind. Behandel andere soorten met een UV-bestendige-spray.

Er bestaan zelfs kunstbomen –en hagen met uitstekende UV-protectie, inclusief plantgarantie.

Lees ook: De opkomst van slimme technologieën in moderne badkamers

Stylingtips

Kies voor planten van hoge kwaliteit.

Combineer nep en echt. Voorzie de nepplanten ook van een laagje aarde voor een nog meer natuurlijke look.

Varieer in plantensoorten en de presentatie ervan. Ga voor hangplanten, plantenstaanders, tafelplanten, grote potten op de grond…

Voeg wat kunstbloemen toe voor een kleurrijk geheel. Ook hierin is er een ruim assortiment te vinden.

Pimp je overkapping, zithoek, balkon met kunsthagen.

Op mijn to-do-lijst staat nog het aanpakken van mijn dakterras. Door het schrijven van dit artikel heb ik nu een beter zicht op het aanbod van kunstplanten en –hagen en krijgt mijn idee steeds meer vorm. Zelfs mijn groene genen lijken er vrede mee te nemen…

Ook leuk om te lezen

Wat is een warmtepomp?
Duurzaam
Ronald Barends

Wat is een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp Een warmtepomp is een apparaat dat energie gebruikt om warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen. Het

Lees verder »