Moderne appartementen aan het water met een combinatie van rode en donkere bakstenen gevels, grote ramen en balkons. Een representatief beeld van de Nederlandse woningmarkt in 202

De huizenmarkt in Nederland is nog altijd oververhit

Een huis kopen in 2025? Dan weet je vast al dat het geen makkelijke klus is. Het aantal woningen dat te koop wordt aangeboden is nog altijd veel lager dan het aantal woningen waar behoefte aan is. Er zijn tienduizenden mensen op zoek naar een huis om te kopen of te huren. Soms zijn er wel woningen, maar die zijn voor een steeds groter wordende groep onbetaalbaar. Je mag geen sociale huurwoning huren als je inkomen daarvoor te hoog is, maar een woning in de vrije sector is vaak veel te duur.

Dit artikel is geschreven door Ronald Barends – eigenaar van het huizenplatform Huislijn.nl

Hulp bij je zoektocht

Een makelaar in een zwarte blazer geeft professioneel advies aan een jong stel over de aankoop van een woning. Ze bespreken documenten aan de keukentafel met een laptop en papieren erbij. Dit illustreert hoe een makelaar je kan helpen bij het vinden van een koop- of huurwoning
Persoonlijk advies van een ervaren makelaar kan je een voorsprong geven in de oververhitte woningmarkt. Door vroegtijdig op de hoogte te zijn van nieuwe woningen vergroot je jouw kans op succes bij het kopen of huren van een huis.

Als je op zoek bent naar een koop- of huurwoning, dan kun je je melden bij Lamberink Makelaars & Adviseurs. Zij zien als een van de eersten dat een huis in de verkoop of de verhuur komt. Nog voordat het huis op Funda, Huislijn.nl en andere zoekpagina’s staat, kan de makelaar je informeren dat het huis op de markt komt. Je kunt dan als een van de eersten een afspraak maken voor de bezichtiging en een bod doen. Het is natuurlijk geen garantie voor succes, maar je hebt op deze manier wel een voorsprong. Soms komt er een huis beschikbaar dat net wat minder duur is dan de rest, bijvoorbeeld vanwege de ligging, achterstallig onderhoud of een laag energielabel. Voor verduurzaming kun je bij je hypotheek extra geld lenen. En achterstallig onderhoud hoeft niet altijd in een jaar te worden weggewerkt, dat kan ook in etappes.

De toekomst van de huizenmarkt: Samenwerking als sleutel tot verandering
De woningmarkt in Nederland blijft onder druk staan, met stijgende prijzen en een beperkt aanbod. Maar er zijn ook ontwikkelingen die hoop bieden. Een belangrijke stap is de samenwerking tussen VBO en Vastgoedpro, die hun krachten bundelen onder de naam Vastgoed Nederland. Dit initiatief zorgt voor een sterkere positie van makelaars en taxateurs, met als doel een transparantere en toegankelijkere woningmarkt. Benieuwd wat dit betekent voor kopers en verkopers? Lees er meer over in dit artikel op huislijn.nl.

Bepaal je zoekgebied

Het helpt vaak als je een iets groter zoekgebied hanteert. Via Lamberink Makelaars Groningen kun je huizen bezichtigen en kopen in de stad Groningen, maar ook in omliggende plaatsen. Als je niet gebonden bent aan een bepaalde plaats, is de kans groter dat je snel een woning vindt. Het is uiteraard handig als je vooraf uitrekent hoeveel je kunt lenen. Zo voorkom je dat je wordt gepolst over woningen die boven je budget gaan. Leg de lat ook niet te hoog, een huis met vijf slaapkamers en twee badkamers is nu eenmaal minder gemakkelijk te vinden dan een huis met een zolder waar je eventueel slaapkamers van kunt maken.

LEES OOK:
Ga je je eerste huis kopen? Deze vijf dingen moet je weten!

Woningmarkt Groningen: stijgende prijzen en groeiend tekort

Gezicht op een historische gracht in Groningen met groene bomen, traditionele herenhuizen en boten aan het water. De Martinitoren steekt uit boven de stad. Dit beeld illustreert de woningmarkt in Groningen en de stijgende huizenprijzen in 2025
Groningen blijft een gewilde woonplaats, maar de stijgende huizenprijzen en het woningtekort maken het vinden van een betaalbare woning steeds lastiger

Maar hoe zit het specifiek in Groningen? Hier zijn de prijzen het afgelopen jaar flink gestegen. In de provincie Groningen is de woningmarkt in 2024 aanzienlijk in beweging geweest. De gemiddelde verkoopprijs van woningen steeg met 12,74%, wat hoger is dan het landelijke gemiddelde van 12,4%. Vooral tussenwoningen kenden een sterke prijsstijging van 14,04%. Appartementen zagen een prijsstijging van 11,82%, iets onder het landelijk gemiddelde. In totaal werden er 2.806 woningen verkocht in de gemeente Groningen. Bron: OOG Groningen.

Daarnaast wordt verwacht dat het woningtekort in Groningen in 2025 oploopt tot ongeveer 10.000 woningen, een stijging ten opzichte van de huidige schatting van 7.400 woningen. Bron: NU.nl.

Deze ontwikkelingen benadrukken de aanhoudende krapte op de Groningse woningmarkt, wat resulteert in stijgende prijzen en een groeiend tekort aan beschikbare woningen.

De toekomst van de woningmarkt: hoopvol of zorgwekkend?

De woningmarkt blijft een uitdaging, zeker als je op zoek bent naar een betaalbaar huis. Misschien heb je zelf al gemerkt hoe lastig het is om iets geschikts te vinden – te duur, te weinig aanbod of nét te laat met reageren. En helaas ziet het er niet naar uit dat dit snel beter wordt.

Jong stel staat voor een in aanbouw zijnde nieuwbouwwoning, omringd door steigers en bouwmaterialen. Dit beeld illustreert de uitdagingen én hoopvolle vooruitzichten van de woningmarkt in 2025.
Ondanks de woningkrapte blijft nieuwbouw een belangrijk deel van de oplossing. Voor 2025 wordt een lichte stijging in de woningproductie verwacht, wat starters en doorstromers nieuwe kansen biedt.

In 2024 werden er maar 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd, veel minder dan de beoogde 100.000 per jaar. Zelfs met transformaties van kantoren en andere panden erbij kwamen we niet verder dan 82.000 woningen. Ondertussen groeit het woningtekort: inmiddels zitten we op een tekort van 317.000 woningen, en dat voelen vooral starters en middeninkomens in hun zoektocht. Bron: CBS.

Een sprankje hoop op meer nieuwbouwwoningen

Toch is er een sprankje hoop. Voor 2025 wordt een lichte stijging in de nieuwbouwproductie verwacht, met een prognose van 73.000 nieuwe woningen. Dat is niet de oplossing voor alle problemen, maar het is wél een stap in de goede richting. De overheid en bouwsector werken aan manieren om processen te versnellen, al blijven vergunningen en netcongestie struikelblokken.

Wat betekent dit voor jou als woningzoeker? Het blijft een uitdagende markt, maar met de juiste strategie kun je je kansen vergroten. Zorg dat je precies weet wat je kunt lenen, houd het aanbod nauwlettend in de gaten en wees flexibel in je zoekgebied. En als je op zoek bent naar professionele hulp, dan zijn er makelaars die je nét dat ene stapje voor kunnen geven op de concurrentie.

Wil je weten welke mogelijkheden er voor jou zijn? Blijf je oriënteren, houd de woningmarkt goed in de gaten en zoek advies waar nodig – want ondanks alle uitdagingen is er nog steeds beweging op de markt.

Ook leuk om te lezen