eerste huis kopen

Ga je je eerste huis kopen? Deze vijf dingen moet je weten!

Wanneer je mensen vraagt of ze het moment zich nog kunnen herinneren dat ze hun eerste huis kochten, zullen ze allemaal volmondig antwoorden; Ja! Het is een gebeurtenis in het leven waar heel veel emoties samenkomen, van spanning en opwinding tot pure blijdschap. Daarna volgen nog veel mooie momenten; een handtekening bij de notaris tot de eerste nacht in het nieuwe huis. Toch zijn er ook veel praktische zaken die jij ongetwijfeld graag vooraf wilt weten. Niet dat je ze daarmee in één keer eenvoudig oplost, maar je kan er wel vooraf over nadenken en er eventueel rekening mee houden. Welke vijf dingen je moet weten voor je een huis koopt? Huislijn.nl helpt je verder met tips voor je eerste huis!

1.    De wensen voor je eerste huis

nieuwbouwhuis kopen

Ieder huis heeft iets leuks, moois en uitdagends. Een jaren ’20 woning met glas-in-lood ramen is natuurlijk waanzinnig, maar vraagt vaak ook om meer onderhoud en wellicht direct al een verbouwing. Iets wat best stressvol en duur kan zijn, zeker wanneer je nog maar weinig ervaring hebt met huizen kopen en verbouwen. Een nieuwbouwwoning is dan weer heerlijk overzichtelijk en praktisch, maar deze staan vaak weer niet op de plekken waar jij graag komt en daarmee zul je in je jonge leven dan wel weer behoorlijk concessies moeten doen.

Durf te kiezen: tuin, balkon of dakterras

Het is dan ook goed om alleen of samen met je partner, een duidelijk wensenlijstje te maken van wat jullie willen in een huis en wat de plek moet zijn waar dit huis staat. Maak een lijstje met prioriteiten waar je écht niet op wilt inleveren. Denk aan het hebben van een tuin, balkon of dakterras en een aantal slaapkamers wat je minimaal wilt. Ook een aantal dorpen of steden selecteren kan helpen om een goede keuze te maken. 

Daarnaast is het goed om een wensenlijst te maken van zaken die je fijn vindt wanneer ze er zouden zijn, maar waarbij het ook geen noodzaak is wanneer ze er (nog) niet zijn. Denk aan een kookeiland, een ligbad in de badkamer of een perfect aangelegde tuin. Zorg er dus voor dat er een basisbehoefte lijst is, maar wel met enige ruimte voor flexibiliteit. Zo wordt een huis zoeken een stuk gemakkelijker.

2.    Het budget

budget huis kopen

Wanneer je besluit een huis te gaan kopen dan is de eerste reflex natuurlijk om meteen een huis te gaan zoeken. Voor je het weet beland je in de miljoenenvilla’s inclusief zwembad, jacuzzi en tennisbaan. Het af moeten schalen naar een tweekamerappartement inclusief een klein balkon is dan vaak een behoorlijke domper. Daarom is het goed om vooraf al helder te hebben wat het budget is en ook echt daarbinnen te zoeken. Je wilt ongetwijfeld ook niet de komende jaren aan zó’n hoge hypotheek vastzitten dat je niets leuks meer kunt doen en iedere vakantie moet skippen.

Ga dus vooraf al eens in gesprek met een bank of andere geldverstrekker voor advies. Houd hierbij ook eventueel rekening met zaken als de bijkomende kosten (kosten koper/vrij op naam) en belastingen. Al zijn die laatste momenteel zeer gunstig omdat de overdrachtsbelasting voor starters soms zelfs 0% is. Iets waar je zeker je voordeel mee kunt doen, en wat je vooraf even uit moet zoeken wat de voorwaarden hiervoor zijn. Ook hier zijn verschillende artikelen over geschreven op huislijn.nl.

Leestip van Juul Dijkhuis! Een hypotheek afsluiten in 2024? Wat zijn de wijzigingen?

3.    De woningmarkt

woningmarkt is oververhit

Wanneer jij je budget en je wensen helder hebt, kun je gaan zoeken. Dit is in beginsel een leuk proces, totdat je er soms achter komt hoe de woningmarkt vandaag de dag in elkaar steekt. Deze is op zijn zachts gezegd nog steeds nogal oververhit. Overbieden is nog steeds aan de orde van de dag, en je zult waarschijnlijk eerst een paar keer achter het net vissen voor je beet hebt bij je droomwoning of iets wat daarbij ook maar in de buurt komt.

Om de markt te leren kennen en te kunnen tackelen is het slim om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Deze kan jou wegwijs maken in de wereld van huizen kopen van vandaag de dag en eventueel goede deals achterhalen bij bevriende makelaars. Dit kan ervoor zorgen dat je het net even wat makkelijker hebt, iets wat je als nieuwkomer op de woningmarkt vaak wel kunt gebruiken. Een huis zoeken is zo een stuk leuker!

4.    Het proces

Wanneer je bent begonnen met zoeken, bezichtigen en misschien wel bieden dan zul je erachter komen dat je geduld behoorlijk op de proef gesteld wordt. Het kopen van een huis is nogal een proces. Er komen vele stadia bij kijken. Van het bezichtigen van een huis tot het daadwerkelijk bewonen kost gemiddeld wel een half jaar. Dus wanneer jij de ambitie hebt om op zeer korte termijn gezellig samen te gaan wonen met je nieuwe lover, dan moet je wellicht even je verwachtingen bijstellen.

Niet vergeten: bouwkundige keuring

Na het bezichtigen komt wellicht nog een tweede bezichtiging en dan het uitbrengen van een bod. Dat laatste is een spel wat vrij lang kan duren en waar veel tactiek bij komt kijken. Wanneer de deal eenmaal gesloten is dan wordt er vaak een voorlopig koopcontract getekend. Let erop dat je zaken als een voorbehoud omtrent de financiering voor de zekerheid opneemt, en ook het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is sterk aan te raden. Wanneer je dat niet doet, kun je een lijk in de kast aantreffen. Iets wat niet fijn is, maar bij een eerste woning al helemaal beter is om te vermijden. Laat je hierin goed adviseren door een makelaar en een bank.

Laat je goed adviseren door een makelaar en een bank

De financiering daadwerkelijk regelen is ook een proces wat wel de nodige tijd in beslag kan nemen. Je hebt alleen al een dagtaak aan het verzamelen van alle benodigde documentatie. Neem hier de tijd voor en dien alles in één keer goed in, dit scheelt je veel heen en weer gestuur. Vergeet ook niet om tijdig een afspraak bij de notaris te maken. Deze zijn vaak druk en dit kan er net voor zorgen dat alles behoorlijk verder vertraagd. De ontbindende voorwaarden omtrent de financiering en keuring kennen vaak wel een uiterlijke termijn. Let hier op, want wanneer deze verstreken is dan zit jij er in één klap wel echt aan vast. 

5.    De verhuizing

Wanneer het moment daar is en de sleuteloverdracht bij de notaris heeft plaatsgevonden dan is jouw eerste woning een feit. Het leuke gedeelte kan dan beginnen en dat is het huis omtoveren naar een daadwerkelijk thuis voor jou. Neem hier ruim de tijd voor en begin ook vooral vroeg van tevoren. Huur eventueel een opslag om spullen te verzamelen want in één keer een heel huis inrichten is nogal een ferme klus, die je zeker niet moet onderschatten.

Extra tip: maak moodboard

Om je niet te laten overweldigen door álles wat erop je af komt is het goed om vooraf een moodboard te maken van zaken, kleuren en aspecten die jij terug wilt laten komen. Van mooie vormen tot specfieke stijlen, verzamel alles wat je mooi vindt en filter daar de kaders uit. Wanneer je voor de verdere inrichting dan deze kaders ook hanteert, zul je zien dat er op een gegeven moment één lijn uitkomt die je kunt gebruiken voor de inrichting van je hele huis. Leg de lat daarnaast ook niet te hoog. Je eerste huis hoeft bij de eerste nacht ook nog niet helemaal perfect te zijn.

Zorg dat de essentiële- en basiszaken op orde zijn en dan kunnen de aanvullingen vast wel later nog. Wanneer je budget niet meer toereikend is dan kan de kringloopwinkel ongetwijfeld ook dienst doen als tijdelijke oplossing. En denk ook creatief. Sommige meubels zijn onwijs leuk na een likje frisse verf, en dat is nog leuk om te doen ook!

verhuizen

De verhuizing zelf is iets wat je bij een eerste huis kopen heel goed zelf kan met de hulp van de nodige vrienden en familie. Je hebt waarschijnlijk nog niet heel veel spullen vanuit een vorige woning. Dus dan kun je met wat extra mankracht en een auto die je huurt wellicht al een heel eind komen. Smeer broodjes en drink na die tijd met zijn allen een borrel en je zult zien dat de welwillendheid om je te helpen enorm is. 

Conclusie: een eerste huis kopen is een levensgebeurtenis

Kortom, een eerste eigen huis kopen is een levensgebeurtenis die je niet weer gaat vergeten. Er komen veel aspecten in samen die het erg spannend maken. Van het vinden, zoeken tot financieren; allemaal nieuwe aspecten die je nog nooit hebt ervaren. Neem er de tijd voor en doe goed je huiswerk vooraf op o.a. huislijn.nl. Zo weet je zeker dat je ook echt iets koopt wat aansluit bij je wensen én wat je kunt betalen. Daarnaast moet je de lat ook vooraf zeker niet te hoog leggen bij een eerste huis kopen. Je kan namelijk nog járen erna zaken aanpassen, veranderen en verbouwen.

Maak er vooral een leuke gebeurtenis van en zie het als een nieuwe stap naar volwassenheid en zelfstandigheid. Vraag hulp en advies van de ervaren mensen en schaam je hier niet voor. Want iedereen die wel eens een eerste huis heeft gekocht weet hoe het voelt en hoe spannend het kan zijn om dat eerste, eigen plekje onder de zon te veroveren. Met deze tips voor je eerste huis sta je in ieder geval al met 1-0 voor!

Ook leuk om te lezen

Wat is een warmtepomp?
Duurzaam
Ronald Barends

Wat is een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp Een warmtepomp is een apparaat dat energie gebruikt om warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen. Het

Lees verder »