dakdekker

Een goed dak boven je hoofd, dankzij de dakdekker.

Of je nu een huis bouwt, renoveert of opknapt, een dakdekker is een onmisbare professional die een cruciale rol speelt bij het beschermen van je huis tegen alle weersinvloeden. Zij zijn van het allergrootste belang voor elk gebouw! Een dakdekker is namelijk gespecialiseerd in de installatie, reparatie, isolatie én het onderhoud van de daken van onze huizen en gebouwen. Zij zorgen er voor dat wij een góed en droog dak boven ons hoofd hebben. Daarbij zijn ze onmisbaar bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van een gebouw. Een goed geïnstalleerd en onderhouden dak verlengt de levensduur van het gebouw en voorkomt kostbare reparaties op langere termijn. Lees in dit artikel alles over de dakdekker!

Ga níet zelf lopen prutsen en oplappen

Een goede dakdekker heeft ons veel ellende bespaard (én alle ellende opgelost!). Wij hadden boven een lekkage die veroorzaakt werd doordat het loodwerk ónder de schuifpui, van de slaapkamer, gescheurd was. Dit kon blijkbaar gebeuren omdat het níet goed is gemaakt destijds (30 jaar geleden, door een ‘dak-prutser’). Zodra het hard regende, in combinatie met een wind uit een bepaalde richting, lekte het water van het dak van onze uitbouw via ons plafond (waar we inmiddels al een paar gaatjes in hadden gemaakt om erger te voorkomen… ) naar binnen. En niet zo weinig ook. Dan moest ik daar een emmer onder zetten, om het water op te vangen.

waterschade door lekkage

Met iedere regenbui (en die waren er tóen ook al wat… ) keken we angstvallig naar het plafond of het al begon te druppen. En dat was de meeste keren ook zo. Vréselijk, wanneer ik daar weer aan terug denk. En als ze veel regen opgaven, en we moesten weg, dan zette ik de bak er al standaard neer. Wát een gedoe.

Nu denk je natuurlijk: wáárom belde je geen dakdekker? Maar het geval was dat we daar in ons ‘jong zijn’ hélemaal niet aan dachten. En toen we er inmiddels wél aan dachten, wilden we het eerst zélf proberen op te lossen, omdat we toen nog dachten dat we dat wel konden… zó dom! Én natuurlijk konden wij dit niet… Joh…!! Je moet exact weten hóe het werkt en hoe het moet. En dat weet je niet. Maar uiteindelijk kwamen we op het góeie idee om een dakdekker te vragen. Wát een ontzettende opluchting toen hij kwam, het probleem zag en gelijk aanpakte! ** Belangrijkste les voor ons en ván ons: ga níet zelf lopen prutsen en oplappen, maar vraag een dakdekker! Zij hebben er verstand van!! **

Vaardigheden van een dakdekker

Een dakdekker moet tegenwoordig over nogal wat vaardigheden beschikken.

Materialenkennis

Hij moet verstand hebben van alle soorten dakbedekkingsmaterialen zoals dakpannen, leisteen, zink, shingles, metaal, bitumen, EPDM en nog veel meer. En dan moet hij dus óók nog weten welk soort het beste past bij welke specifieke behoefte van een project en van een klant. Een dakdekker kan helpen bij een keuze te maken waardoor een dak ook esthetisch past in de stijl van een huis.     Hoe vaak zie je niet een huis met een ontzettend lelijk dak… Die hebben dan óf een slechte architect (die de kleur en het materiaal van de dakbedekking bepaald) óf ze hebben de adviezen niet opgevolgd van hun dakdekker, denk ik dan altijd… Zónde! De tijd van alleen dakpannen en dakleer ligt al heel ver achter ons. Er is tegenwoordig zó veel mogelijk.

Daarnaast kan een goede dakdekker je ook adviseren op het gebied van dakisolatie. Dit komt je energieverbruik ten goede. Wist je dat 30% van de warmte in je huis via het dak verloren gaat? Hoe béter je dus isoleert, hoe meer warmte je in huis kunt houden. Dakisolatie ligt dus boven op het dak, onder de dakpannen. Het materiaal moet dus goed bestand zijn tegen álle weersomstandigheden, goed isoleren én natuurlijk waterdicht zijn.  

dakdekker

Technische vaardigheden

Een dakdekker moet de dakbedekkingsmaterialen correct instaleren. Dit vereist nauwkeurigheid en precisie. Het materiaal moet gelijkmatig worden gelegd en waterdicht afgedicht worden. En natuurlijk moet de algehele stabiliteit van het dak gewaarborgd zijn. Daarnaast speelt de dakdekker een cruciale rol in het uitvoeren van inspecties en dakrenovaties om de duurzaamheid te vergroten.

Veiligheidskennis

Een dakdekker werkt altijd op grote hoogten. De ene keer natuurlijk wat hoger en gevaarlijker dan de andere keer, maar hóóg is het (voor een tekstschrijver dan hé 😉)! Hij moet dus bekend zijn met veiligheidsprotocollen en beschermende uitrusting dragen om letsel te voorkomen.

Problemen kunnen ontdekken en repareren

Lekkages en/of beschadigingen (zoals bij ons) moet een dakdekker snel kunnen opsporen én natuurlijk doeltreffende reparaties uitvoeren zodat de lekkages gestopt en opgelost worden. Maar ook beschadigingen en andere problemen die de duurzaamheid en de levensduur in gevaar brengen, moet hij kunnen herstellen. Dit natuurlijk om verdere schade te voorkomen.  

Dakramen plaatsen

Een dakdekker kan ook dakramen plaatsen. Het plaatsen van dakramen geeft veel extra licht in je zolderkamer. Een donkere, muffe zolder verander je hiermee in een gezellige en praktische ruimte. Daarnaast kun je ook hiermee extra energie besparen doordat je dankzij je dakraam kunt ventileren (schone, verse lucht warmt makkelijker op dan bedompte, oude lucht). Dit verbetert de luchtkwaliteit in je woning.

Lees ook:
Bakeliet schakelaar en bakeliet stopcontact.
Gelukkig weer terug van weggeweest!

Dak-reiniging

Een schoon dak is een belangrijk onderdeel van het dak onderhoud. En daarnaast staat een schoon dak ook gewoon mooier en netter dan een dak vol mos, alg en andere zooi.

Dak-reiniging is een belangrijk onderdeel van het dak onderhoud

Klantcommunicatie

Een goede en effectieve communicatie met klanten is van belang. Het is fijn als een dakdekker kan uitleggen hoe het verhaal/het probleem in elkaar zit, wat nodig is en wat hij er aan gaat doen. En daarnaast moet hij natuurlijk ook kunnen adviseren, aanbevelingen kunnen doen en offertes maken. Zo weet je als klant wat het gaat kosten. Nu is een goede dakdekker natuurlijk goud waard. Maar te weten hoevéél, dat is natuurlijk wel prettig.

Ook leuk om te lezen

Wat is een warmtepomp?
Duurzaam
Ronald Barends

Wat is een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp Een warmtepomp is een apparaat dat energie gebruikt om warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen. Het

Lees verder »