afsluiten van een hypotheek

Stappenplan voor het afsluiten van een hypotheek: Van aanvraag tot goedkeuring

Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke beslissing in jouw leven. Na het afsluiten van de hypotheek krijg je namelijk een zware financiële last om maandelijks te betalen. Je kiest dus niet zomaar een willekeurige hypotheek. Het is goed opletten wat je afsluit en tegen welke lasten. Met ons stappenplan voorkom je een grote misser.

Stap 1: Weten wat je zoekt

Voordat je in de huizenmarkt stapt, moet je eerst goed weten wat je zoekt. Hierbij let je natuurlijk ook op praktische zaken zoals de afstand naar je werk en of er scholen in de buurt zijn voor je (toekomstige) kinderen. Kijk ook goed naar de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Stel je eisen niet te hoog in verband met de betaalbaarheid, maar doe ook geen concessies waar je later spijt van krijgt.

Stap 2: Een eerste gesprek met je hypotheekadviseur

Nu je weet wat je wilt, moet je ook nog weten wat je te besteden hebt. Ook krijg je tijdens het oriënterend gesprek met de adviseur een idee van de hoogte van de maandlasten. Je adviseur vertelt je tot welk bedrag je een huis kunt zoeken en hoeveel spaargeld je achter de hand moet hebben voor het betalen van de kosten. Denk hierbij aan de advies- en bemiddelingskosten, de notariskosten en eventueel de overdrachtsbelasting.

Lees ook: Met deze tips vind jij je droomhuis

Stap 3: De perfecte woning zoeken

Nu komt het leukste onderdeel van het kopen van een huis, namelijk het bekijken van huizen. In de jaren vóór 2023 was het bezichtigen van huizen best frustrerend. Er was namelijk een run op huizen en de kans was groot dat je niet de kans kreeg om een bod uit te brengen. De huizenmarkt is weer tot rust gekomen. Als koper heb je nu meer tijd om te bezichtigen en zelfs het onderhandelen over de koopsom is weer mogelijk.  

thuis lezen over het afsluiten van een hypotheek

Stap 4: Huis is onder voorbehoud gekocht – Nu de financiering regelen

Het kopen van een huis doe je bij voorkeur met voorbehoud van de financiering. Je kunt dan nog onder de koop uit als je geen hypotheek kunt krijgen. Na de aankoop moet je direct contact opnemen met je hypotheekadviseur om de hypotheek te regelen. Er moet namelijk het nodige gebeuren tot de hypotheek daadwerkelijk afgesloten is. Je hebt bijvoorbeeld zes weken de tijd voor het afsluiten van de hypotheek. 

Stap 5: Hypotheekadviseur vraagt de offerte aan

Nadat je samen met de hypotheekadviseur de meest ideale hypotheek hebt uitgezocht, gaat de adviseur een offerte aanvragen. Met de adviseur zet je de voordelen en de nadelen van de diverse geldverstrekkers naast elkaar. Hierbij letten jullie natuurlijk op de hoogte van de hypotheekrente, maar zeker ook op de voorwaarden. De op alle punten voor jou beste hypotheek wordt een offerte voor aangevraagd. 

Stap 6: Offerte ondertekenen

Door het ondertekenen van de offerte vraag je de hypotheek aan. Je geeft met jouw handtekening een akkoord op het voorstel van de bank. Hiermee geef je de bank de opdracht om alle informatie te verzamelen en om de lening te verstrekken.

Lees ook: Energielasten terugdringen door isolatie te verbeteren

Stap 7: Aanvullende informatie verstrekken aan de bank

De bank gaat nu haar dossiers compleet maken. Dat doen ze onder andere door bewijs op te vragen over de hoogte van je inkomen. Ze willen in het dossier vastleggen dat je aan de eisen voldoet om de lening te krijgen. Ook vragen ze informatie op over leningen die op jouw naam staan en ze gaan informatie opvragen over jouw betaalrekening. Een kopie van je paspoort of identiteitskaart is ook een vast onderdeel.
 

Stap 8: Naar de notaris om de sleutel op te halen

Je gaat op de dag van de overdracht naar de notaris voor twee verschillende handelingen. Ten eerste zit je samen met de verkopers bij de notaris voor het in ontvangst nemen van de sleutels, en voor het ondertekenen van de koopakte. Na deze handeling zet je nog handtekeningen voor het koppelen van de hypotheek aan je nieuwe woning. Het formele deel zit erop, en het klussen en het inrichten kan beginnen.

Ook leuk om te lezen

Wat is een warmtepomp?
Duurzaam
Ronald Barends

Wat is een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp Een warmtepomp is een apparaat dat energie gebruikt om warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen. Het

Lees verder »