Stappenplan een nieuw huis kopen

Ben je op zoek naar een ander huis? Dan komt er veel op je af. Want welk huis kies je? Kun je wel een ander huis kopen als het oude nog niet verkocht is? En wat doe je met je hypotheek en een eventuele restschuld of overwaarde? Deze 9 stappen helpen je op weg.

Handig: je kunt een uitgebreidere versie van het stappenplan “Een nieuw huis kopen” downloaden op snsbank.nl

  1. Een nieuw huis: woonwensen-checklist

    Een ander huis kopen begint met jouw wensenlijst. Hoe ziet je ideale nieuwe huis eruit? En in wat voor buurt wil je wonen? Bedenk hoe je ideale nieuwe huis eruitziet. Denk ook na over de ligging en het huis zelf.

  2. Bekijk wat je wilt en kunt betalen

    Voordat je op zoek gaat naar een ander huis, is het handig als je weet hoeveel je eigen huis waard is, hoeveel je ongeveer kunt lenen en wat je maandlasten dan zullen zijn. Je kunt dit zelf online berekenen of vraag het aan een hypotheekadviseur.

  3. Eerst je eigen huis verkopen?

    Wil je eerst je huis verkopen voordat je een nieuw huis koopt, zodat je geen dubbele maandlasten hebt? Of koop je juist eerst een nieuw huis, zodat je niet 2x hoeft te verhuizen?

  4. Zoeken maar!

    Nu weet je wat je ongeveer kunt lenen, kun je gericht gaan zoeken. Heb je een huis op het oog? Maak dan een afspraak met de verkopend makelaar om een kijkje te nemen.

  5. Bieden en onderhandelen

    Heb je een huis gevonden met ‘de x-factor’ en past het bij je wensen en mogelijkheden? Dan kun je een bod uitbrengen. Daar kan je makelaar je bij helpen, maar je kunt ook zelf onderhandelen.

  6. Voorlopig koopcontract tekenen

    Is je bod geaccepteerd? Dan teken je een voorlopig koopcontract waarin alle afspraken zijn vastgelegd. Laat je aankopend makelaar meelezen. Dit kun je ook aan je hypotheekadviseur vragen. Denk hierbij ook aan de ontbindende voorwaarden en een voorbehoud voor financiering.

  7. Je nieuwe hypotheek regelen

    Kies je hypotheek niet ‘even snel’, want een hypotheek ga je voor een lange tijd aan. Een hypotheekadviseur kan je over verschillende onderwerpen adviseren, zoals:

    • Is het handig om je bestaande hypotheek mee te nemen?
    • Is het nodig om een overbruggingskrediet te regelen?
    • Hoe financier je een restschuld?
    • Wat doe je met de overwaarde van je huidige huis?

    Let op: voor een hypotheekadvies betaal je advieskosten.

  8. Laatste checks en naar de notaris

    Is je hypotheekaanvraag goedgekeurd? Gefeliciteerd! Voordat je de sleutels krijgt ga je eerst nog langs de notaris voor het tekenen van de hypotheekakte en de overdracht van het huis. En vergeet niet nog even naar je woonverzekeringen te kijken. Je opstalverzekering is belangrijk voor je hypotheek. Check ook de dekking van je inboedelverzekering: zijn je spullen in de opslag verzekerd? Ben je verzekerd tijdens de verhuizing?

  9. Houd je hypotheek in de gaten

    Ook na het afsluiten van je hypotheek is het belangrijk dat je je hypotheek in de gaten blijft houden. Zodat je niet alleen nu, maar ook straks een hypotheek hebt die bij je past, waarvoor je niet meer betaalt dan nodig.

Meer weten?

Meer weten? Op snsbank.nl vind je handige informatie en praktische tips. Van je oude huis verkopen tot je nieuwe maandlasten in kaart brengen.