Maak nu een afspraak voor deze woning

Beschrijving


Welkom in een bijzonder, monumentaal boerderijencomplex geschikt voor talloze doeleinden!
Deze boerderij is markant gelegen in de poëtische omgeving van het dorpje Lathum aan de straathoek/Bandijk, direct gesitueerd aan de IJsseldijk en de Lathumse waarden (vrij uitzicht). De woning, onder idyllische architectuur (riet gedekt) gebouwd, is goed onderhouden (nieuwe daken) en nagenoeg geheel gerenoveerd, heeft forse metrages, een uitstekend formaat perceel en volwaardig, aangebouwd bakhuis met extra leefruimte. Daarnaast is er een fantastisch bijgebouw met originele stijlelementen. Het geheel staat is geregistreerd als gemeentelijk monument en is geschikt voor dubbele bewoning, bed & breakfast of praktijk aan huis/atelierruimte.

Historie
Deze krukhuisboerderij ontleent haar naam aan de typerende noklijn waarbij er naar één zijde is uitgebouwd, kenmerkend voor het rivierengebied. Jaartal-ankers geven het jaartal 1769 weer echter is de kern met gebintconstructie mogelijk ouder. De boerderij met erf en diepe tuin behoorde vroeger bij een aangrenzende boomgaard. Het oorspronkelijke bakhuis is rond 1964 toegevoegd.


Onderdeel 1 De woonboerderij
Het voorhuis staat in verbinding met de achtertuin, deze tuin heeft diverse compartimenten, borders, gazonnen en een vijverpartij.
Indeling: hal, keuken, woonkamer met 19e-eeuwse schouw (Delftsblauw betegeld), aangrenzende eetkamer, kleedkamer, luxe badkamer, bijkeuken met opstelplaats voor wasapparatuur en hal met gastentoilet. In de voormalige deel, met oorspronkelijke gebintconstructie in het zicht, bevinden zich diverse ruimtes (kantoorruimte, slaapkamer en een woonkamer-/ eetkamer met kitchenette). Deze 2e woonkamer heeft een separate ingang met getoogde deeldeuren aan de dijkzijde. Hier is tevens een extra bijkeuken gesitueerd. Trapopgang naar multifunctionele ruimte, hal , bergzolder en extra kamers in voormalige deel.

Onderdeel 2 Het bakhuis
Het bakhuis is vanuit de tuinzijde toegankelijk en staat in verbinding met de woonboerderij, de woning is deels onderkelderd, achter de voordeur is een kleine hal. Vanuit de boerderij is er een verhoogde entree, de woonkamer is voorzien van een functionele kachel. De separate keuken is in 2023 vernieuwd, de oorspronkelijke wand- en vloertegels zijn nog aanwezig. Ter plaatse van de verdieping van het bakhuis zijn er 2 slaapkamers (beide met magnifiek uitzicht) en een eenvoudige badkamer. Woonoppervlakte bakhuis: 97 m², inhoud: 298 m³.

Onderdeel 3 Schuur met stallen
Het interieur van de grote schuur met staldeuren, stalen stalramen en hooiluik bestaat uit één grote ruimte. De oorspronkelijke gebintconstructie en een deel van de slietenvloer is intact gebleven. Gebruiksoppervlakte: 148 m², inhoud: 615 m³.

Bouwkenmerken
De woonboerderij: In 2019 is het rietendak geheel vervangen en nageïsoleerd.
Bouwwijze: traditioneel opgetrokken in steensmuren die aan de binnenzijde voorzien zijn van geïsoleerde voorzetwanden. De gevel aan de tuinzijde is wit gepleisterd en v.v. glasweefsel. Dakbedekking deels dakpannen en deels riet gedekt.
Isolatie: geheel v.v. isolerende beglazing.
Algemeen: waardevolle interieurelementen zijn: de balklaag van de woon-/, slaapkamer en gang, de schouw, paneeldeur, gepleisterde gewelvenkelder, ankerbalkgebinten met houten nagelverbindingen en de charmante buitenluiken alsmede de bijzondere gemetselde geulen langs de zijgevels van de deel.

Het bakhuis: rond 1964 is het gebouw aan de noordzijde opgehoogd en uitgebreid.
Bouwwijze: traditioneel opgetrokken in spouw, alle oorspronkelijke ramen zijn vervangen en v.v. isolerende beglazing & stolpramen.
Dakbedekking: zadeldak gedekt met rode OVH-pannen, nokvorsten in 2019 vervangen.
Isolatie: geheel v.v. isolerende beglazing.
Algemeen: van architectuurhistorisch belang vanwege de kelder en deels nog oorspronkelijke geveldelen, aantrekkelijke buitenluiken aanwezig.

De schuur: gedeeltelijk vernieuwd metselwerk en verhoogde kap. De hanenbalken en gordingen zijn vernieuwd in 2003, toen het oorspronkelijke dak werd vervangen door pannen en multiplexplaten.
Bouwwijze: traditioneel opgetrokken in steensmuren.
Dakbedekking: afgewolfd zadeldak v.v. rode sneldekkers.
Isolatie: geen.
Algemeen: waardevol als onderdeel van het complex als voorbeeld van een redelijk gaaf voorbeeld van een krukhuisboerderij met veeschuur waardevol voor de lokale geschiedenis.

Voorzieningen
Aangesloten op gas, water, elektra (2-tal meterkasten) en riolering. Verwarming en warmwatervoorziening d.m.v. een 2-tal Nefit & Atag cv-ketels (2021) & (2014), boilers, stoofkachel en waterpompsysteem.


De tuin heeft diverse compartimenten, gazonnen en een vijverpartij. De hoofdtuin is pal zuid gesitueerd en biedt voldoende ruimte voor bijvoorbeeld een buitenzwembad.


• Volumineuze woonboerderij met een solide basis;
• Zeer geschikt als woon-werkpand;
• Voegwerk gevels schuur in 2019 uitgevoerd;
• Rietendak geheel in 2019 vervangen en geïsoleerd alsmede de nokvorsten van het bakhuis ;
• 16 x zonnepanelen in 2019 geïnstalleerd;
• Gemeentelijk monument, informeer naar subsidiemogelijkheden voor onderhoud of restauratie;
• Meetrapport NEN-2580 aanwezig.

Lathum kent in totaal een 5-tal monumenten, waartoe deze boerderij ook behoort;
vrij gelegen met prachtige vergezichten op 200 m. van de door het landschap kronkelende IJssel, aan de rand van het dorp. Het complex ligt aan de voet van de dijk, op de hoek van de Kerkstraat/Bandijk. Binnen enkele autominuten afstand van de provinciehoofdstad Arnhem met alle denkbare voorzieningen binnen handbereik. Maar ook de gezellige provinciestadjes als Velp, Rheden, Doesburg en Zevenaar liggen om de hoek. Lathum beschikt zelf over waterpartijen en zandstranden van recreatiegebied Rhederlaag en de Lathumse plas. Voorts is het wandelgebied in beschermd natuurgebied de Koppenwaard. Er is een basisschool & peuterspeelzaal in de straat. Op korte afstand zijn de Veluwse bossen en de snelweg A12 (Utrecht – Arnhem – Duitsland) bereikbaar.

Kenmerken

Algemeen

Soort woning Woonboerderij
Bouwjaar 1769
Aantal kamers 9

Woningdetails

Bouwjaar 1769
Woon oppervlakte 466
Inhoud woonhuis 2175
Aantal verdiepingen 2

Overige

Tuin Ja
Garage Ja
CV ketel Ja
Tuin opp 1400
Monument Ja
Garage opp 146.27
In overleg Ja
Hellend dak pannen
Perceel oppervlakte 2151
Rookkanaal Ja
Tuin achter Ja
Tuin diepte 40
Monumentaal Ja
Tuin breedte 35
CV ketel combi Ja
CV ketel water Ja
Muur isolatie Ja
Garage electra Ja
Tuin kwaliteit Fraai aangelegd
CV ketel eigendom eigenaar
Garage meer autos Ja
Kwaliteit object Normaal
LeeftijdCV ketel 2021
Garage vrijstaand Steen
Aantal slaapkamers 7
Onderhoud binnen goed Ja
Onderhoud buiten goed Ja
Ligging achtertuin zuid Ja
Mechanische ventilatie Ja

Kenmerken

Algemeen

Soort woning Woonboerderij
Bouwjaar 1769
Aantal kamers 9

Woningdetails

Bouwjaar 1769
Woon oppervlakte 466
Inhoud woonhuis 2175
Aantal verdiepingen 2

Overige

Tuin Ja
Garage Ja
CV ketel Ja
Tuin opp 1400
Monument Ja
Garage opp 146.27
In overleg Ja
Hellend dak pannen
Perceel oppervlakte 2151
Rookkanaal Ja
Tuin achter Ja
Tuin diepte 40
Monumentaal Ja
Tuin breedte 35
CV ketel combi Ja
CV ketel water Ja
Muur isolatie Ja
Garage electra Ja
Tuin kwaliteit Fraai aangelegd
CV ketel eigendom eigenaar
Garage meer autos Ja
Kwaliteit object Normaal
LeeftijdCV ketel 2021
Garage vrijstaand Steen
Aantal slaapkamers 7
Onderhoud binnen goed Ja
Onderhoud buiten goed Ja
Ligging achtertuin zuid Ja
Mechanische ventilatie Ja

Ontvang als eerste het nieuwste
aanbod in je mailbox

Ja, graag
Wat worden mijn maandlasten?

Aangeboden door:

Bell Makelaardij

De nieuwste koopwoningen in Lathum