Maak nu een afspraak voor deze woning

Beschrijving


Nieuwstraat 13 een betoverend huis gelegen in het hart van Breda. Een architectonisch meesterwerk dat met gratie de tand des tijds heeft doorstaan. De woning biedt enorm veel ruimte en straalt rust uit, tevens beschikt Nieuwstraat 13 over maar liefst 5 carports. Het nauwgezette behoud van de originele kenmerken en het verfijnde vakmanschap dat elk detail definieert, nodigt je uit om door de geschiedenis heen te reizen.
Deze opmerkelijke woning met circa 990 ruitjes en authentieke ornamenten plafonds is bekroond met de eervolle status van monument, een erkenning van zijn historische betekenis en architecturale onderscheiding.
Naast zijn historische erfgoed integreert Nieuwstraat 13 naadloos voorzieningen en comfort. De woning biedt een harmonieuze balans tussen geschiedenis en eigentijds wonen.
Nieuwstraat 13 wordt momenteel gebruikt als woonhuis met een aparte ingang naar de kantoorruimte op de eerste verdieping. Er zijn echter tal van mogelijkheden beschikbaar voor het gebruik daar het perceel valt onder de bestemming gemengd -2. Van welke bij ons een afschrift is op te vragen.
Indeling
Begane grond
Ingang De prachtige lange hal, met een authentieke marmeren vloer, biedt toegang tot de patio, achtertuin, trapopgang en meerdere kamers aan zowel de linker - als de rechterzijde van de woning.
Aan de rechterzijde;
Aan de rechterzijde van de woning bevindt zich het woongedeelte met woonkamer en-suite bestaande uit; de voorkamer: voorzien van een zwarte marmeren schouw en openslaande houten en suite-deuren, de middenkamer; voorzien van een houtkachel en en-suite schuifdeuren naar de eetkamer/achterkamer en de eetkamer: voorzien van een marmeren schouw, vaste kasten en openslaande tuindeuren. Alle kamers zijn voorzien van ornamenten plafonds en brede eiken vloerdelen.
Aan de linkerzijde
Aan de linkerzijde van de woning bevindt zich de moderne keuken in schiereiland opstelling voorzien van een gemoffeld hardstenen aanrechtblad met twee spoelbakken en de volgende inbouwapparatuur; een oven, twee koelkasten, een stoomoven, een vaatwasser alsmede een 6-pits inductie kookplaat met afzuigschouw. Het oude kookfornuis ( met 2e afzuigschouw) alsmede de spekkast zijn nog aanwezig. Vanuit de keuken is een kleinere eetkamer bereikbaar.
Tevens beschikt deze zijde over een kelder op stahoogte, toiletruimte, kantoorruimte alsmede een volwaardige slaapkamer.
1e verdieping
De 1e verdieping is momenteel in gebruik als kantoor en is tevens bereikbaar via een separate ingang. De verdieping kan echter eenvoudig weer omgetoverd worden in woonverdieping, daar de verdieping beschikt over 5 volwaardige slaapkamers, twee badkamers alsmede een volwaardige keuken. De overloop loopt aan de rechterzijde van het object en biedt via de zijramen mooi uitzicht op de binnenplaats / patio.
2e verdieping
De authentieke zolder kan naar wens worden ingericht en biedt talloze mogelijkheden. De vloer is gedeeltelijk van hout en steen. De zolder deed vroeger dienst als graanopslag waar de bestrating de muizen buiten hield. Er is een houten trap naar de 3e verdieping welke eveneens op stahoogte is. Op de zolder bevindt zich ook de CV-ruimte met plaats voor twee CV-ketels (HR, 2007) voor de verwarming van de woning, evenals een mechanische ventilatie-unit.
Tuin
De weelderige tuin, die zich over een indrukwekkende lengte van ongeveer 30 meter uitstrekt, draagt bij aan de natuurlijke en sfeervolle ambiance die dit huis te bieden heeft. Het gazon is smaakvol bedekt met kunstgras, was het hele jaar door zorgt voor een weelderig groene en perfect onderhouden uitstraling. Bovendien verfraaien twee charmante overkappingen het geheel, waar je ongeacht het weer kunt genieten van het buitenleven. In de tuin bevindt zich ook een ruime houten schuur.
Er is tevens een dubbele poort aanwezig die toegang biedt tot een binnenplaats. Op deze binnenplaats bevinden zich maar liefst vijf carports, en er is voldoende ruimte om minimaal zeven auto’s te parkeren. De binnenplaats is gemakkelijk bereikbaar via de Waterstraat (via een garagedeur), zodat je moeiteloos toegang hebt tot de carports en parkeervoorzieningen.
Verhaal van de bewoners
Bijna 25 jaar hebben wij in dit huis mogen wonen. Met de nadruk op “mogen”.
Echter dit jaar krijgen wij beiden een AOW-uitkering en zijn nu van plan zijn om steeds meer te gaan reizen. Dat is de reden dat we, na lang beraad en eigenlijk pijn in ons hart, toch hebben besloten om onze woning, met heel veel dierbare herinneringen, te gaan verlaten.
Wij hebben gekozen voor een kleiner huis,op een locatie aan de rand van een dorp, waar we als we de deur achter ons dichttrekken om met de camper te gaan trekken, het ons niet bezwaard.
Ons rijksmonumentale huis op een unieke plek in Breda met een een lommerrijke rustgevende tuin van 35 meter diep en toch op 70 meter afstand van de Grote Markt heeft ons, onze kinderen en kleinkinderen heel veel woongenot en plezier gegeven.
Een huis met heel veel historie.
In de zeer sfeervolle lichte gang met een diepte van 20 meter hangt een schilderij met daarop geschilderd de stamboom van alle bewoners die in ons huis hebben gewoond.
Mijn echtgenote heeft hier maanden onderzoek naar gedaan o.a. in het archief van de Gemeente Breda.
De eerste bewoner was Henrick Montens de oude, welke voor de Oranjes de buitengebieden onder zijn beheer had .
Oorspronkelijk bestaat het perceel al vanaf 1303.
Eeuwen lang is het pand in bezit geweest van de familie Pels-Rijcken.
Een leuk detail, in 1901 was ons huis het eerste huis in Breda met toen nog op olie gestookte centrale verwarming en warm water.
Waarschijnlijk ook een van de redenen dat prins Hendrik, de man van koningin Wilhelmina, regelmatig in het huis kwam overnachten als hij Breda aandeedt.
Wij zijn ook in het bezit van een onderzoeksrapport gemaakt door Bureau Kamphuis met nog veel meer wetenswaardigheden en een dendrologisch onderzoek .van de kappen op de zolder van het huis waaruit precies is af te lezen welk hout uit de bossen van de Ardennen is gebruikt.
Wij kijken terug op de prachtige jaren dat wij in de Nieuwstraat hebbben mogen wonen en hopen dat de volgende eigenaar net zoveel kan genieten van, in de volksmond, “Huize Vaillant”.
Grijp nu de kans om een stukje geschiedenis van Breda te bezitten. Voor meer informatie en het maken van een afspraak voor een bezichtiging kun je contact met ons opnemen. We staan te popelen om je mee te nemen door het fascinerende verhaal van dit buitengewone pand en nodigen je uit om deel uit te maken van zijn roemrijke geschiedenis.

Kenmerken

Algemeen

Soort woning tussenwoning
Bouwjaar 1830
Aantal kamers 17

Woningdetails

Bouwjaar 1830
Woon oppervlakte 514
Inhoud woonhuis 2812
Aantal verdiepingen 4

Overige

WC Ja
Ligbad Ja
Zolder Ja
Woontype Woonhuis
Bijkeuken Ja
Perceel oppervlakte 1101
Tuin achter Ja
TypeCV ketel -
Douchecabine Ja
Garage carport Ja
Aantal badkamers 3
Aantal toiletten 4
Aantal slaap kamers 7
Zolder aantal kamers meer dan 2 kamers

Kenmerken

Algemeen

Soort woning tussenwoning
Bouwjaar 1830
Aantal kamers 17

Woningdetails

Bouwjaar 1830
Woon oppervlakte 514
Inhoud woonhuis 2812
Aantal verdiepingen 4

Overige

WC Ja
Ligbad Ja
Zolder Ja
Woontype Woonhuis
Bijkeuken Ja
Perceel oppervlakte 1101
Tuin achter Ja
TypeCV ketel -
Douchecabine Ja
Garage carport Ja
Aantal badkamers 3
Aantal toiletten 4
Aantal slaap kamers 7
Zolder aantal kamers meer dan 2 kamers

Ontvang als eerste het nieuwste
aanbod in je mailbox

Ja, graag
Wat worden mijn maandlasten?

Aangeboden door:

De Huisadviseur