Maak nu een afspraak voor deze woning

Beschrijving

GROTESTRAAT 268 WAALWIJK

Het huis van de directeur – Statig en veelzijdig herenhuis met 11 slaapkamers, verzekerd van álle ruimte voor uw toekomstplannen

Wonen en werken in Waalwijk, tussen de gezellige drukte van steden als Tilburg, Breda, Dordt en Den Bosch, maar ook tussen het prachtige natuurschoon van de Loonse en Drunense Duinen en de tijdloze vrolijkheid-met-suikerspinnengeur van Kaatsheuvel. Met gepaste trots bieden we u deze grandioze villa aan in het hart van Waalwijk, een sprookje op zich, met meer dan 660 m² woonoppervlak en inpandige ruimte en een perceel van zo’n 565 m².

De Grotestraat 268 is in opdracht van Philippe Timmermans, directeur van de "verzekeringsmaatschappij Noord-Braband" gebouwd en is een geesteskind van de Brabantse architect W.F.J.H. Bouman, die vooral in deze contreien veel prachtigs heeft neergezet. Zijn stijl laat zich definiëren als ‘eclectisch’ en hij tapte graag uit allerhande vaatjes. De voorgevel hier is een neorenaissancistische aangelegenheid; de spiegelsymmetrische opzet, een trapgevel, de vijf traveeën en de bogen met de boogvelden, waarvan die boven de voordeur zelfs een beetje sjansen met de Jugendstil. Gaan we verder door en om het huis, dan zien we de speelse kant van zijn architectuur. Bouman was een groot fan van het geïntegreerd bouwen, en interieur en exterieur gaan hier dan ook hand in hand.

Het gebouw ligt aan de Grotestraat in de kern van Waalwijk en maakt deel uit van de lintbebouwing en kent diverse schilderachtige panden. Het is een aaneenschakeling van indrukwekkende en fraaie panden, en het is hier dan ook heerlijk wonen, tussen al dat oogstrelends, met de gezellige winkels en horeca bij de hand. Hier heeft ook het vermaarde verzekeringsbedrijf Fa. Noord-Braband goed haar best gedaan; het majestueuze kantoorpand aan de overzijde even verderop kreeg, tien jaar na de bouw in 1912, gezelschap van dit fantastische herenhuis. Op het eerste gezicht denk je een 17e-eeuws koopmanshuis te zien, maar een nadere blik onthult het scherper vormgegeven en strakkere beeld van een huis uit de vroege 20ste eeuw.

Deze villa is naast het kantoor het grootste pand van de Grotestraat. Dat kan je niet missen! Aan weerszijden van het pand is een inrit, en de tuin is fantastisch, zeker zo midden in de stad.


GEMENGDE BESTEMMING
Heeft u zin om te gaan ondernemen, of om dat te faciliteren? Er is ruimte om wonen én te werken, om te verhuren, een B&B te beginnen, een hotel, een restaurant te openen of zelfs om appartementen te ontwikkelen. De functieaanduiding is dienstverlening.


NAAR BINNEN
Entrez, entrez!
In het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. Een centrale gang loopt van voor naar achter door het pand. Deze gang is ongeveer op de helft afgesloten door een klapdeur. Vóór deze deur is het pand thans in gebruik als kantoor, erachter en op de verdieping als woonhuis.

De gang is voorzien van een zwarte en witte marmeren vloer en plint, en de Jugendstil is hier veel meer aanwezig dan buiten. De detaillering is echt iets waar de liefhebber van smult; niet alleen is het houtwerk prachtig & ambachtelijke glorie, ook staan er overal snedige uitspraken en gezegden, dus een glimlach is hier nooit ver weg. De plafonds zijn ook al zo mooi, met sierstuc in het pleisterwerk. Iets om zuinig op te zijn!

De lange gang beneden verdeelt de woning in twee delen – conform het traditionele programma. Zo had de salon geen weet van het geklingel van de potten en pannen in de keuken, en kon men in alle rust werken, studeren, musiceren of lezen.


BEDRIJVIGHEID
Op de begane grond, een royale vestibule met, aan weerszijden van de gang, kantoorruimte of – tot voor kort – in gebruik in de hoedanigheid van beautysalon. De perfecte plek om te ondernemen, kantoor aan huis, een studeerkamer, bibliotheek of extra leefruimte. Beide ruimtes zijn keurig afgewerkt en zelfs voorzien van airconditioning. De nodig charme en persoonlijkheid worden verzorgd door de fraaie vensters, met de glas-in-lood-ramen, en de schitterende, zwartmarmeren schouw.


WONEN
Links aansluitend de hal met de trapopgang. De repeterende boogvensters met gekleurd glas filteren het licht op alle dagen zonnig. Rechts een bergruimte. De trap is geheel handgesneden en uitgevoerd in fraaie Jugendstil-motieven, met het jaartal van plaatsing 1913 in de flank uitgekerfd.

Verderop aan de linkerzijde van de gang (die van voor tot achteren van het pand doorloopt), de opkamer, een heerlijke ruimte met een flink formaat, circa 20m², om als kantoor, praktijk of anderszins te gebruiken.

Vervolgens, even voor het einde van de gang is de grote keuken links. Deze oude keuken voert ons mee naar een andere tijd, met een oliegestookte AGA, en op de schouw een spreuk die ons eraan herinnert om alles met mate te gebruiken. Een mooi contrast met de overdaad aan Delfts blauwe wandtegeltjes, met voorname huizen en kastelen. In de keuken vinden we ook de deur naar de ruime provisiekelder. Hier lagen de steenkool, de uien en aardappelen, de wijncollectie en andere voorraad geduldig te wachten op gezellige avonden.

Dan de bijkeuken. Deze is uitgerust met een keukenblok en toegang tot de achteringang met de trap naar de stookkelder. Weer terug naar de lange gang treffen we aan het einde van die gang bij de achterdeur de twee WC’s, ook weer in vol ornaat; vrolijk uitgedost met de Delftsblauwe tegels en een Franse wasbak in de vorm van een Sint Jakobsschelp.

Aan de rechterzijde van de gang rechts de woonkamer, met een prachtige plattebuiskachel onder een schouw die zo imposant is, dat we onzer hermelijnen mantel er even recht van moeten trekken. Op de vloer – geheel bijpassend – een kasteelvloer. Het is dan ook leuk om op te merken hoe haaks deze 17e-eeuwse gestileerde kamer met cassetteplafond staat op bijvoorbeeld de gang.

Op de begane grond zijn boven de doorgangen in de gang en in de keuken spreuken in banderolles geschilderd, ook de naam van opdrachtgever en eerste bewoner Philippe Timmermans wordt genoemd. De spreuken 'Als ‘t buiten woedt, is ’t binnen Soet' boven de haard, en 'Het gaet in huys gheheel verdraayt, als 't haentje sweygt en 't hinnetje craay’ dat op ludieke toon prijkt op de schouw, maakt dat we ons niet aan de indruk kunnen onttrekken dat mijnheer Timmermans – de opdrachtgever – een prettig gevoel voor humor bezat.


NAAR BOVEN: EERSTE VERDIEPING
Via de prachtige bordestrap komen we op de eerste verdieping. Een dijk van een verdieping, met zes slaapvertrekken, twee badkamers, waarvan eentje nog in vol ornaat volgens de mode van 1938 en de ander is van zeer recente datum.

Aan de achterzijde zijn twee flinke dakterrassen en er is een wasruimte. Via het achterste dakterras bereiken we ook het atelier, nu in ongebruik – maar die staat te popelen om weer in gebruik te worden genomen. Door de speklagen, 16-vaks roedeverdelingen, de metselwerk rollaag en de dakklossen, is de chaletstijl hier weer wat meer aanwezig.


KAPVERDIEPING
De meer dan riante tweede verdieping was oorspronkelijk bedoeld voor het personeel, maar wát een mogelijkheden zijn hier; er zijn thans vier slaapkamers, een WC en twee bergruimtes met wastafels. Aansluitend is hier de zolder: een magnifieke ruimte (70m²) met twee grote dakkapellen. Een expositieruimte, loftwoning, yogaruimte, niks is hier te gek. Gewoon een flipperkast, een pingpongtafel en wat wasgoed om verstoppertje tussen te kunnen spelen, zijn voor zolders als deze ook een prima invulling.


NAAR BUITEN
De tuin bevindt zich aan de zuidkant van de woning. Oorspronkelijk hoorde het koetshuis er natuurlijk ook bij, maar deze is in een grijs verleden al afgesplitst. Hier kan nog van alles naar uw wens van worden gemaakt, want de oriëntatie is pal zuid.


RIJKSMONUMENT
‘Een Rijksmonument, dan mag je toch niks?’ Dat horen we met regelmaat. Echter is het ook in het belang van de Rijksdienst dat monumenten gehandhaafd worden, en bewoning is daarvoor de beste manier. Dat er niks mag, dat is gelukkig allang niet meer zo. Tegenwoordig wordt ook het debat over zonnepanelen vurig gevoerd, omdat het besef indaalt dat iedereen gebruik moet kunnen maken van zonnekracht.


SUBSIDIES
Om bewoonde rijksmonumenten in goede staat te houden, is er een subsidie voor rijksmonumenten met een woonfunctie. De subsidieregeling woonhuis-rijksmonumenten is bedoeld voor kosten van restauratie- of onderhoudswerkzaamheden aan monumentale onderdelen van rijksmonumenten. Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie kunnen in aanmerking komen voor deze subsidie. De werkzaamheden moeten het monument in stand houden en gericht zijn op het maximaal behoud van de aanwezige monumentale waarden, in het bijzonder de historische materialen en constructies.

Voor de woonhuissubsidie is geen minimum of maximum aanvraagbedrag vastgesteld. Het subsidiepercentage is vastgesteld op 38%, maar dit kan naar beneden worden bijgesteld als er onvoldoende budget is om alle aanvragers 38% subsidie toe te kennen. Eigenaren komen in aanmerking voor subsidie voor de volgende werkzaamheden.

* Gevel
De subsidiabele werkzaamheden aan de gevel verschillen per gevel soort:
- Gemetselde gevel: (plaatselijk) herstel van voegwerk of metselwerk; schilderen van stucwerk;
- Gevel met betonnen onderdelen: herstel van schade als gevolg van roestende wapening;
- Gevel met metalen delen, bijvoorbeeld een smeedijzeren balkon of gevellateien: roestwerend behandelen of
herstel en schilderen;
- Gevel met houten delen, bijvoorbeeld vakwerkconstructie of houtskelet; herstel van schade aan houten
onderdelen en schilderen.

* Gevelopeningen
Kozijnen, ramen en deuren vragen om regelmatig onderhoud. Subsidiabel zijn bijvoorbeeld:
- behandeling van corrosie bij stalen kozijnen;
- herstel van een scheur in een natuurstenen omlijsting;
- herstel van houtrot ramen en kozijn (zoals bijv. vervangen van een onderdorpel en
het aanscherven van kozijnstijlen).

* Glas
Het in stand houden van enkele beglazing of glas-in-lood, al dan niet gebrandschilderd, zoals vervangen van een gebroken ruiten (enkel glas) en de stopverf of kitvoeg.

* Dak
De instandhouding van het dak/dakbedekking, zoals het ver¬vangen van kapotte pannen, leien of een gescheurde loodslab of vervanging van dat deel van de dakbedekking dat technisch aan het eind van de levenscyclus is. Voor het onderhoud van dakgoten en hemelwaterafvoeren geldt hetzelfde, bij uitvoering in tenminste gelijkwaardig materiaal.

* Fundering en constructie
Herstel van de fundering. Onderhoud of herstel van houten draag-, gewelf-, en kap- en vakwerkconstructies zoals balken, gootconstructies, gordingen, hijsbalken, kapspanten, muurstij¬len en sporen. Denk hierbij aan het aanlassen van door lekkage verrotte balkkoppen.

* Buitenriolering, terreinverharding
Het in stand houden en zo nodig vernieuwen van de aansluitingen van de regenwaterafvoer op de hoofdriolering tot maximaal één meter uit de gevel.
Onderhoud aan tot het rijksmonument behorende bestrating, zoals paden en stoepen, en het (periodiek) aanbrengen van nieuwe keien, klinkers of andere toplaag.

* Interieur
Onderhoudswerkzaamheden aan delen van het interieur die van monumentale waarde zijn. Denk aan historische schoorstenen, trappen, schouwen, vloeren en plafonds.

* Administratief / verzekeringen
Deze kosten zijn ook subsidiabel:
- abonnementen of lidmaatschappen, bijvoorbeeld van een Provinciale Monumentenwacht;
- specifieke onderzoeken;
- controle van bliksembeveiligingsinstallaties;
- materiaalkosten zelfwerkzaamheid;
- coördinatievergoeding van (hoofd)aannemer tot maximum van 3% van de subsidiabele kosten;
- premie van CAR-verzekering (Construction All Risk) tot maximum van 0,4% van subsidiabele kosten;
- architectenkosten en begeleidingskosten


KORTOM
Waalwijk geeft Kaatsheuvel op het gebied van sprookjesachtig wonen mooi het nakijken! Is het al gaan bruisen van de ideeën die u kwijt kunt in dit meer dan zeer royale herenhuis? We nemen u graag mee voor een rondleiding.

Kenmerken

Algemeen

Soort woning herenhuis, vrijstaande woning
Bouwjaar 1912
Aantal kamers 14

Woningdetails

Bouwjaar 1912
Woon oppervlakte 594
Inhoud woonhuis 2445
Aantal verdiepingen 3

Overige

WC Ja
Tuin Ja
GasCV Ja
Ligbad Ja
Dak type Samengesteld Dak
Monument Ja
Woontype Woonhuis
Dorpskern Ja
Herenhuis Ja
In overleg Ja
Hellend dak Pannen, bitumineuze Dakbedekking
Perceel oppervlakte 565
Tuin achter Ja
TypeCV ketel Eigendom
CV ketel water Ja
Dak opmerking Dak materiaal:Pannen, bitumineuze Dakbedekking
Oppervlakte woonkamer 50
Stadscentrum Ja
Tuin kwaliteit Aan Te Leggen
Aantal badkamers 2
Aantal toiletten 3
Beschutte ligging Ja
Aantal slaapkamers 9
Vrijstaande woning Ja
Verwarming opmerking Cv Ketel
Tuin lengte achtertuin Lengte: 700 Breedte: 1400 Oppervlakte: 98
Ligging achtertuin zuid Ja
Onderhoud buiten redelijk Ja
Onderhoud binnen opmerking Matig Tot Redelijk
Onderhoud buiten opmerking Redelijk

Kenmerken

Algemeen

Soort woning herenhuis, vrijstaande woning
Bouwjaar 1912
Aantal kamers 14

Woningdetails

Bouwjaar 1912
Woon oppervlakte 594
Inhoud woonhuis 2445
Aantal verdiepingen 3

Overige

WC Ja
Tuin Ja
GasCV Ja
Ligbad Ja
Dak type Samengesteld Dak
Monument Ja
Woontype Woonhuis
Dorpskern Ja
Herenhuis Ja
In overleg Ja
Hellend dak Pannen, bitumineuze Dakbedekking
Perceel oppervlakte 565
Tuin achter Ja
TypeCV ketel Eigendom
CV ketel water Ja
Dak opmerking Dak materiaal:Pannen, bitumineuze Dakbedekking
Oppervlakte woonkamer 50
Stadscentrum Ja
Tuin kwaliteit Aan Te Leggen
Aantal badkamers 2
Aantal toiletten 3
Beschutte ligging Ja
Aantal slaapkamers 9
Vrijstaande woning Ja
Verwarming opmerking Cv Ketel
Tuin lengte achtertuin Lengte: 700 Breedte: 1400 Oppervlakte: 98
Ligging achtertuin zuid Ja
Onderhoud buiten redelijk Ja
Onderhoud binnen opmerking Matig Tot Redelijk
Onderhoud buiten opmerking Redelijk

Ontvang als eerste het nieuwste
aanbod in je mailbox

Ja, graag
Wat worden mijn maandlasten?

Aangeboden door:

Redres de erfgoedexpert